Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Rutgers over nieuwe Europese wetgeving

Ozonapparatuur verplicht certificeren

Vanaf 1 september 2017 treedt er in Europa nieuwe wetgeving in werking die het veilige en effectieve gebruik van ozonapparatuur, apparatuur die in-situ (op locatie) een desinfectie middel produceert en apparatuur die gebruik maakt van 'vrije radicalen' regelt.

Steeds meer glastuinbouw bedrijven zetten ozon in om de kwaliteit van hun producten en de hygiƫne te bevorderen. Hiermee worden goede resultaten behaald. Deze ontwikkeling heeft niet alleen de aandacht getrokken van veel gebruikers maar ook van veel aanbieders van dergelijke apparatuur.

Hierdoor werd en wordt ook veel matige of zelfs ronduit slechte en onveilige apparatuur op de markt aangeboden. Het juiste effect en veilig gebruik van dergelijke apparatuur komt daarmee in het gedrang. Europa heeft dit nu door middel van wetgeving geregeld.

Gevolgen

Met ingang van 1 september 2017 mag er in Europa alleen nog apparatuur verkocht en gebruikt worden die volledig aan deze wetgeving voldoet. Als u apparatuur koopt of in gebruik heeft van een leverancier die niet voldoet aan deze wet mag u die apparatuur na 1 september 2017 niet meer gebruiken.

Waaraan moet ozonapparatuur voldoen?
De leverancier van uw apparatuur moet beschikken over een zogenoemd actieve stoffen dossier of een zogenaamde Letter of Access van een organisatie die een dergelijk dossier heeft ingediend bij de bevoegde instanties in Europa. Dat moesten leveranciers uiterlijk 1 september 2016 al geregeld hebben. Ook moet de leverancier, op basis van dit actieve stoffen dossier, er de komende jaren voor zorgen dat hij zijn apparatuur registreert in het kader van deze wetgeving. Dat wil zeggen, hij moet aantonen dat zijn apparatuur effectief is voor de toepassing waarvoor hij die apparatuur in Europa op de markt brengt. Dat is goed nieuws voor klanten, die daardoor een zekere kwaliteitsgarantie krijgen. Tevens weet hij dat het apparaat veilig is voor mens, dier en milieu, dat bij dezelfde productregistratie dient te worden aangetoond.

Bovenstaand artikel is van de hand van Fred Rutgers. Fred Rutgers is al een aantal jaren actief als onafhankelijk expert voor deze wetgeving. Hij begeleidt een aantal bedrijven verspreid over 3 landen om kennis te vergaren over deze wetgeving en om daar tijdig aan te voldoen. Kijk voor meer informatie op www.fredrutgers.com, pagina Ozon.

Publicatiedatum: