Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rabbe Ringbom, Valoya:

"Traditioneel groeilicht vervangen met LED niet zo eenvoudig als het lijkt"

LED-lampen worden in de tuinbouw over het algemeen gezien als de vervanger van traditionele HPS, HID en fluorescerende lampen. LED biedt vele interessante mogelijkheden, maar door de vele merken op de markt zie je soms door de bomen het bos niet meer.

De laatste jaren heeft LED technologie een belangrijke plaats verworven binnen de tuinbouwsector. De ontwikkeling van deze lichtbron is enorm gegroeid door het grote aantal leveranciers en instituten die veel moeite hebben gestoken in onderzoek en ontwikkeling van de alternatieve technologie. Dit veroorzaakte een stortvloed aan nieuwe kennis en ervaring met betrekking tot het gebruik van LED met verschillende gewassen, klimaten en settings. Al snel bleek dat LED groeilampen veel meer potentieel hadden dan een louter energiezuinige vervanging van conventionele verlichtingssystemen. Het is een lichtbron geworden voor een geheel nieuwe aanpak van bedekte teelt.

Maar het aantal leveranciers van LED nam evenredig toe met de toename van kennis over de mogelijkheden van LED voor de tuinbouw. Als je nu een tuinbouwbeurs bezoekt, zul je zien dat er meer dan genoeg keus is op het gebied van LED verlichting en dat er om de zoveel tijd een nieuw bedrijf opgericht wordt.


Rabbe Ringbom, VP Sales & Marketing van de Finse LED-fabrikant Valoa, bevestigt ook dat de tuinbouwverlichting een revolutie heeft doorgemaakt sinds de introductie van LED. Volgens hem moet de sector, hoewel er al veel meer bekend is over de mogelijkheden voor tuinbouwverlichting, zich nog bewust worden dat je de traditionele lampen in de kas niet zomaar kunt vervangen met LED. "We hebben in de praktijk gezien dat LED verlichting geïnstalleerd wordt als proef, ingegeven door energiebesparing en de kosten van de verlichting. Maar meer aandacht zou besteed moeten worden aan het eigenlijke doel van het licht, waardoor het gewas en de groei op de eerste plaats komen."

Ringbom legt uit dat dit het gevolg is van concurrentie op de markt, gecreëerd door leveranciers die LED aanprijzen als de enige mogelijke vervanging voor traditionele tuinbouwlampen. Ze verkopen dozen vol LED lampen, maar denken vaak niet na wat de gevolgen zijn voor een specifiek gewas of situatie.

Maar er zijn toch LED waarvan het spectrum eenvoudig kan worden aangepast, waardoor je voor ieder gewas het perfecte spectrum kunt instellen? Zou dat het probleem niet oplossen? Ringbom: "Een lamp met een aanpasbaar spectrum is geen oplossing voor het probleem. LED wordt geïnstalleerd met een bepaald doel en de vraag is welk type LED en spectrum nodig is om dit doel te bereiken. Het antwoord ligt in het vinden van het juiste spectrum, maar het duurt vaak jaren en het vergt grote investeringen om dit te achterhalen."



Om deze reden profileert Valoya zich als de leverancier van LED groeilampen voor de tuinbouw die ontwikkeld zijn voor specifieke doeleinden. De LED groeilampen van Valoya zijn beproefd en getest in meer dan 400 grootschalige onderzoeksprojecten. "Dat is allemaal gebeurd in samenwerking met de belangrijkste universiteiten en onderzoeksinstituten ter wereld, zoals Wageningen, LfL-Bavarian State Research Center for Agriculture en het Julius Kühn-Institut." 

Het resultaat hiervan zijn de 5 spectra die Valoya aanbiedt, waarvan elk ontworpen en gepatenteerd is voor een specifiek doel. "Voordat je een LED oplossing kunt aanbieden, moet eerst in kaart gebracht worden wat je precies wilt bereiken. Vanuit hier bieden we een oplossing die niet alleen gebaseerd is op een goede LED oplossing met de juiste spectra, maar ook op het juiste groeiprotocol."

Verfijnd
Valoya levert dan ook geen LED systemen die voor meerdere doeleinden ingezet kunnen worden. Het bedrijf levert verschillende soorten LED-verlichting die meestal voor een specifieke groeifase ontwikkeld zijn. "Als je hetzelfde LED-spectrum gebruikt om verschillende doeleinden te bereiken, moet je teveel compromissen sluiten. Dat is iets dat we niet willen en daarom zijn al onze LED-oplossingen ontworpen om iedere stap in het veredelings- of teeltproces te optimaliseren."

Valoya levert LED-groeilampen voor groeistadia zoals vernalisatie, ontkieming, groei en bloei. "Al deze stadia profiteren, afhankelijk van het gewas, van verschillende spectra. We hebben spectra voor algemeen onderzoek maar leveren ook accurate spectra voor daglichtvervanging." Deze aanpak heeft een grote invloed op het klantenbestand van Valoya. Hun oplossingsgerichte aanpak heeft hen belangrijke klanten uit de wetenschap opgeleverd, veredelaars, telers, producenten van gewasbeschermingsmiddelen en onderzoeksinstituten. Op dit moment gebruiken 8 van de 10 grootste landbouwbedrijven ter wereld de LED-groeilampen van Valoya. Deze bedrijven hebben een wetenschappelijk gemotiveerde interesse in LED om het veredelingsproces te versnellen, omdat de technologie hen in staat stelt onafhankelijk van het seizoen te zijn, onbekende factoren te vermijden, en het kostbare veredelingsproces te versnellen.

Ringbom: "Dankzij LED groeilampen met het juiste spectrum kunnen zij doorlopend en sneller gewassen veredelen en telen, en zijn door hun onafhankelijkheid van zonlicht niet meer beperkt tot een seizoen. In combinatie met de geavanceerde daglichtsimulator die wij ontwikkeld hebben, genaamd LightDNA, kunnen telers de lichtomstandigheden buiten opnemen en kunnen klimaten en verschillende geografische omstandigheden nabootsen in een gesloten omgeving. Hierdoor kunnen zij hun dure veredelingsprogramma's flink versnellen. Op deze manier kan LED-verlichting hen in staat stellen een nieuw ras in zeven jaar te ontwikkelen in plaats van in tien. Die drie jaar biedt een groot economisch voordeel."

Valoya's LightDNA stelt veredelaars ook in staat de kosten van hun globale activiteiten te beperken; wanneer een gewas of variant in een bepaalde streek geteeld wordt voor productie, bijvoorbeeld graan in een droog Afrikaans klimaat of kool in Zuidoost-Azië, dan kunnen deze omstandigheden overal ter wereld nagebootst worden. "Dankzij LED en LightDNA hoeven zij niet langer overal ter wereld onderzoeksfaciliteiten en veredelingsbedrijven te hebben."

Veredelaars zijn ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om met LED de morfologie van de plant aan te passen. "Wat ze ook willen doen, of ze nu de ratio van het rode licht willen aanpassen om de plant eerder te laten bloeien, of iets geheel anders, LED geeft hen de mogelijkheid gewassen efficiënter te veredelen. De sector zit niet langer vast aan fluorescerende lampen of hogedruk natriumlampen (HPS), maar heeft nu de vrijheid om de spectra aan te passen en bepaalde doelen te behalen met meer complexe, maar technologisch verfijnde middelen."



Vertical Farming en farmaceutische gewassen

Maar het zijn niet alleen de high-tech onderzoekers en telers die vertrouwen op de geavanceerde LED-groeitechnologie van Valoya. De fabrikant heeft ook een lijn producten gericht op vertical farming en de farmaceutische industrie, beiden vrij nieuw op de markt. Zij hebben de afgelopen tijd een stevige groei doorgemaakt en het succes van veel bedrijven is afhankelijk van het gebruik van LED in hun teeltproces. Valoya benadert deze twee bedrijfstakken op dezelfde manier als haar andere klanten. Het enige verschil is dat de gewassen die gebruikt worden bij vertical farming en de farmaceutische industrie meer algemeen verspreid zijn.

"Veel van deze gewassen hebben bewezen oplossingen die werken, inclusief uitgebreide teeltprotocollen en -strategieën. Toch blijft het altijd belangrijk de specifieke eisen van de teler te kennen. De ene teler wil basilicum van een bepaalde grootte verkopen, omdat de supermarkt daar om vraagt. Een andere teler wil graag meer biomassa produceren en de gewassen compact houden. Dit zijn twee verschillende situaties die ieder een andere LED-oplossing nodig hebben, hoewel het om hetzelfde gewas gaat. Een eenvoudig voorbeeld dat één spectrum niet voldoende is om het probleem op te lossen. Het is daarom belangrijk het doel van de teler te weten en vanuit daaruit een groeiprotocol op te zetten en een LED-oplossing te leveren dat hem zal helpen dit te bereiken."

Voor meer informatie:
Valoya
T: +358-10-2350300
info@valoya.com
www.valoya.com
Publicatiedatum: