Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beschermende kleding in de AGF sector

In de AGF sector komen mens en milieu letterlijk samen. De vele werknemers die dagelijks in aanraking komen met groente en fruit moeten de juiste kleding dragen om het welzijn van het personeel, de producten en uiteindelijk de consument te garanderen. De keuze voor de juiste kleding is afhankelijk van de specifieke doelstelling. Hierbij wordt rekening gehouden met zaken als bescherming, hygiëne en kosten. De werkgever kan door efficiënt in te kopen veel voordeel behalen.

Bescherming van product en personeel
Disposable kleding op de werkvloer heeft twee primaire functies; het beschermen van de werknemers die in contact komen met de producten, en de bescherming van de producten in de AGF sector. Bij de bescherming van werknemers moet je denken aan blootstelling aan pesticiden en andere gevaarlijke stoffen, en natuurlijke gevaren zoals planten met scherpe doornen. Bij de bescherming van de producten wordt rekening gehouden met zaken als kruisbesmetting en voortijdig voedselbederf. Door de regels uit de hygiënecode voor de voedingsmiddelenindustrie op de juiste wijze na te leven kan er een optimaal rendement worden behaald.

De juiste kleding voor de juiste taak
Elk soort beschermende kleding heeft een eigen functie en toepassing. Beschermende kleding wordt geleverd in diverse materialen. Er kan veel voordeel worden behaald door het juiste materiaal te kiezen voor de toepassing. Latex en Nitril bieden een hogere kwaliteit terwijl Vinyl en PE weer goedkoper zijn. Dit zijn de meest voorkomende soorten wegwerp kleding:

Overall
Bij een overall wordt de kleding van het personeel beschermd, daarnaast wordt stof, haar en ander vervuilend materiaal van de werkplek gehouden. Bij het materiaal wordt meestal gekozen voor een non-woven product, dat betekent dat de overall niet gaat pluizen. De meeste disposable overalls zijn niet waterdicht, in natte situaties zijn speciale materialen nodig.

Handschoenen
Hoewel Vinyl en PE handschoen erg goedkoop zijn bieden ze weinig bescherming en de levensduur is beperkt. Omdat deze materialen niet goed ademen zijn ze minder geschikt voor langdurig gebruik. Latex en Nitril zijn dan meer geschikt, deze materialen zijn comfortabel, de weerstand is hoger en er kan nauwkeurig mee worden gewerkt. In natte en extreme situaties zijn Grippaz handschoenen aan te raden, die bieden meer grip door een speciale textuur aan de binnen- en buitenzijde.

Overschoenen
Overschoenen worden doorgaans in een standaard maat geleverd met elastiek voor een one-size-fits-all product. Ze houden niet alleen de schoenen netjes, ze zijn ook zeer geschikt om ruimtes schoon te houden en kruisbesmetting te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer personeel van het veld naar de kas loopt.

Haarnetjes
Losse haren zijn niet in elk stadium even belangrijk, houd wel rekening met de volledige voedselketen. Een mens verliest zo'n honderd haren per dag, die wil je als voedselverwerkend bedrijf liever niet in de producten vinden. Er zijn eenvoudige haarnetjes, petten en ook baardmaskers te bestellen.

Hygiënisch werken
Naast bescherming speelt hygiëne ook een belangrijke rol bij disposable kleding. De HACCP normering voor de horeca loopt door de gehele keten in de AGF sector. Neem geen risico en maak gebruik van de juiste beschikbare kleding. Door slimme keuzes te maken kan er flink bespaard worden op de kosten, bijvoorbeeld in de keuze van materiaal en kwaliteit.

Voor meer informatie:
Thaly
https://www.thaly.nl

Publicatiedatum: