Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De inzet van fabrikanten voor brede etiketten

Nederland is een land van kleine teelten. Het is daarom belangrijk dat de beschikbare actieve stoffen voor de bestrijding van insecten, schimmels en onkruiden breed geregistreerd worden. Voor een fabrikant brengen registraties in kleine teelten veel kosten met zich mee omdat voor al deze gewassen residu-onderzoek moet worden uitgevoerd. In Europa is er een speciale registratieroute voor kleine teelten. Via deze route is het mogelijk om een product in kleine teelten te registreren met een kleiner dossier. Alle risico's voor mens en milieu van de toepassing van een product in een kleine teelt worden in het registratie dossier zorgvuldig afgedekt. Ook moeten er voor consumptiegewassen de benodigde residustudies worden geleverd. Het grote verschil met een reguliere toelating is dat er geen dossier betreffende effectiviteit en fytotoxiciteit nodig is. Werkzaamheid en veiligheid voor het gewas hoeven namelijk via de registratieroute voor een klein teelt niet te worden aangetoond.

Hiermee worden voor de fabrikant veel kosten gespaard en kunnen middelen toch beschikbaar komen voor kleine teelten. Telers en adviseurs moeten er wel rekening mee houden dat er geen specifiek onderzoek is uitgevoerd voor de kleinere teelten en ervaring in veel gevallen beperkt is. In het algemeen zullen fabrikanten alleen een registratie voor kleine teelten aanvragen indien als men verwacht dat het middel voldoende effectief is er geen risico's worden verwacht ten aanzien van gewasveiligheid. Indien ervaring met een nieuw middel op het bedrijf of bij collega bedrijven nog beperkt is, is het te allen tijde aan te raden een proefbespuiting uit te voeren.

Een gewas wordt gezien als een kleine teelt indien de oppervlakte voor een onbedekte teelt kleiner is dan 5000 ha en voor een bedekte teelt kleiner dan 1000 ha. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld kruiden, andijvie en kleinfruit.

Aanvragen voor registratie van producten in kleine teelten kunnen via 2 routes gaan:
  • Registraties kunnen, met medewerking van de fabrikant, worden aangevraagd door de sector. Op het etiket zal dan de volgende zin te vinden zijn: Het gebruik in de teelt van ……………. is op basis van een "derdenuitbreiding" en beoordeeld conform "vereenvoudigde uitbreidingsprocedure" of artikel 51 EG 1107/2009. Deze "derdenuitbreiding" is aangevraagd door de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen. Er is voor deze toepassing geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren, voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van dit middel in dit toepassingsgebied, komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker. Deze route zal vooral worden bewandeld indien de fabrikant geen interesse heeft om bepaalde gewassen te registreren voor een zeker product en er vanuit de sector wel een wens is om deze gewassen op het etiket te krijgen.
  • Registraties kunnen ook door de fabrikant zelf worden aangevraagd. Op het etiket staan dan zinnen als: "Het gebruik in de teelt van ………………………… is beoordeeld conform "vereenvoudigde uitbreidingsprocedure" of artikel 51 EG 1107/2009. Er is voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren, voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden, komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.
Herkenning van gewassen die via route kleine teelten geregistreerd zijn op etiketten
Op de nieuwe etiketten waar het wettelijk gebruiksvoorschrift is voorzien van een tabel staan alle registraties in kleine teelten vermeld in een aparte tabel onder de tabel met alle grote gewassen. De kleine teelten zijn daarom goed te onderscheiden van de gewassen die via reguliere procedures zijn aangevraagd. Op etiketten samengesteld volgens de oude format staat direct bij de aanvang van de gebruiksaanwijzing vermeld welke gewassen via speciale procedures voor kleine teelten zijn geregistreerd.

Waar kan ik vinden welke producten in welke kleine teelten toegelaten zijn?
Op de website van Bayer CropScience is snel per teelt en per product te achterhalen welke registraties via de speciale routes voor kleine teelten zijn gerealiseerd. Deze lijsten zijn op verschillende manieren te vinden. Via het tabblad Producten/Belangrijke overzichten/Kleine toepassingen of rechtstreeks via de 'tegel' op de homepage.

Voor meer informatie:
Bayer Crop Science
www.bayer.com
Publicatiedatum: