Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zaadontsmetting zonder chemie

Nederland is een internationale leider op het gebied van de levering van groentenzaden. Echter de sector heeft last van het feit dat veel effectieve middelen voor het ontsmetten van zaad (bestrijding van schadelijke bacteriƫn en vooral schimmels) niet meer toegepast mogen worden.

Na jarenlang onderzoek en praktijkervaring, presenteert CleanLight nu een praktijkoplossing voor deze uitdaging.



Arne Aiking: "Het is niet eenvoudigweg een kwestie van het ophangen van een UV lampje. Voor de gewenste resultaten moeten we de juiste dosering toedienen zodat alle ziektekiemen worden uitgeschakeld. Het zaad moet zodanig bewegen dat zowel de bovenkant alsook de onderkant van ieder zaadje wordt geraakt. Bovendien moet de apparatuur voldoen aan eisen van het HACCP en aan Nederlandse ARBO normen. Het soort UV licht dat wij hier gebruiken, is erkend door het CTGB als zijnde een chemie-vrije methode (geen ozon, geen waterstofperoxide) en dus vrijgesteld van CTGB regelgeving".



David Symanzig: "De zaadontsmetter is eigenlijk een aanpassing van een succesvol CleanLight product, namelijk de tulpenkap, waarvan er in Nederland inmiddels een stuk of twintig draaien in de praktijk. De tulpenkap wordt gebruikt om ziektes zoals Fusarium en Botritis op tulpenbollen op duurzame wijze te bestrijden met een capaciteit van ongeveer twee ton per uur."



De machine is uitgerust met drie zaagtand profielen onder de kap (niet zichtbaar in video). Daardoor worden alle kanten van ieder zaadje goed bereikt door het ontsmettende licht. De video toont een kleine zaadstroom. De capaciteit bij productiebedrijven loopt op tot 500 kg per uur.

Voor meer informatie:
CleanLight
Arne Aiking
Nieuwe Kanaal 7
6709 PA Wageningen
T: + 31 317 497 620
M: + 31 6 21 57 46 57
E: aiking@cleanlight.nl
www.cleanlight.nl
Publicatiedatum: