Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Engelsen naar zwarte markt door groententekort

Ongunstige weersomstandigheden hebben de belangrijkste groentenleveranciers in Europa getroffen. De levering van groenten is nog steeds ontregeld. De gevolgen raken bepaalde landen meer dan andere. Het tekort leidde ertoe dat supermarkten in het Verenigd Koninkrijk hun groenten ging rantsoeneren. De prijzen schieten omhoog, waardoor er een zwarte markt ontstaat voor de dure producten.



Het Verenigd Koninkrijk was niet de enige die getroffen werd door de gestegen productprijzen. Litouwen heeft ook een sterke stijging gezien. Anderen zijn niet meer zo zeker van hun huidige afhankelijkheid op de voedselimport.

Stijgende kosten VS import
Anthony Gardiner, marketingdirecteur van G's (producent van versproducten en leverancier aan Tesco en Sainsbury's) sprak met The Sunday Times. "Onze belangrijkste import komt nu uit de Yuma Valley op de grens van Californië en Mexico. Daar wordt deze tijd van het jaar de meeste sla geteeld. Het is veel duurder om een product over te laten vliegen uit Yuma Valley dan het product vanuit Spanje te vervoeren. Daarom zijn de prijzen meer dan verdubbeld. 

De Europese supermarktindustrie heeft de prijzen met ongeveer €9,4 miljoen zien dalen, vertellen marktexperts. De prijzen van bladgroenten zijn bijna de helft verminderd sinds de eerste week van januari. De prijzen van courgettes daalden met 58%. In winkels waar er nog schaarse producten zijn, zijn de prijzen aanzienlijk gestegen. Courgettes kosten in het Verenigd Koninkrijk normaal gesproken 45p terwijl ze nu verkocht worden voor £1,90. Broccoli wordt doorgaans verkocht voor £1 per kg, nu wordt het verkocht voor £5 per kg. 

Zwarte markt
Daily Caller meldt dat het huidige tekort aan sla tot een zwarte markt heeft geleid in het VK. Op de zwarte markt worden dozen ijsbergsla verkocht voor ongeveer €58. Dat is bijna tien keer zo veel als de normale kosten voor ijsbergsla. 

De koude winter in Spanje en andere zuidelijke regio's van de EU zorgde voor een daling van de oogst. Vooral de prijzen voor sla stegen enorm. Sommige supermarkten hebben helemaal geen courgettes en aubergines meer. Consumenten delen op social media hun bezorgdheid. De situatie laat zien dat het Verenigd Koninkrijk sterk afhankelijk is van de importen uit het buitenland. 

Schotland
Telers uit Schotland hebben gewaarschuwd dat het land te veel afhankelijk is van voedselimport. Dit zou de voedselzekerheid van het land in gevaar brengen. Klanten zien nu lege schappen. De directeur van National Farmers' Union Scotland, Scott Walker, noemt het een serieuze 'wake-up call'. Tijdens de jaarlijkse vergadering over de voedselproductie, vertelde Walker dat het aandeel van het VK de laatste 25 jaar sterk gedaald is. Het is zelfs zo erg, dat ze deze zomer al door de voedselvoorraad heen zouden zijn als ze alleen Brits voedsel zouden verkopen. De voedselzekerheid is in het VK van 75% in 1991 naar 61% in 2017 gedaald.

Litouwen
Twee supermarktketens in Litouwen, Maxima en Rimi, ervaren geen groententekorten. De prijzen voor groenten in de supermarkt zijn daar sinds het begin van het jaar gemiddeld met 50% gestegen. Giedre Mikutaviciute, inkoopcoördinator van KVDP: "Het weer in Spanje is iets verbeterd, maar de nachten blijven koud. We kopen vooral tomaten en paprika's uit Spanje. We merken hier ook dat er een tekort is aan producten." De prijzen voor de geïmporteerde groenten uit Spanje zijn sinds eind 2016 met ongeveer 20-30% gestegen. Het bedrijf importeert op dit moment geen ijsbergsla, omdat de prijzen te veel te hoog zijn. 

Publicatiedatum: