Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorse importeur: Afrikaanse kruiden onderscheidend door smaak

Na enige tijd bloemen in Ethiopiƫ en Kenia te hebben ingekocht en halfjaarlijkse inspecties van vestigingen en producten zegt Terje Jensen van Mimea dat het bedrijf besloot dat het zinvol zou zijn om zich ook aan de handel in andere in de regio geteelde zaken te wagen, zoals verse kruiden en bepaalde groenten. Dit werd volgens Terje vergemakkelijkt omdat de logistiek al was opgezet.

Het bedrijf is geen eigenaar van de teeltvestigingen. Terje zegt dat het een strategische beslissing was om dat deel van de waardeketen uit te sluiten. De meeste producten, met name de kruiden, worden in kassen geteeld, met uitzondering van een paar soorten groenten.



Mimea biedt 22 verschillende soorten kruiden op de Noorse markt, maar het meest populair blijven de traditionele kruiden als rozemarijn, basilicum en bieslook. De vraag naar de producten uit Afrika is stabiel, alhoewel er in de zomer veel binnenlandse productie is. De kruiden worden voorgesneden en -verpakt en arriveren binnen 2-3 dagen in Noorwegen met een houdbaarheid van 14 dagen mits gekoeld.

Volgens Terje zijn de laatste paar maanden moeilijk geweest voor Ethiopische kruidentelers door de ongewoon lage temperaturen rond het vriespunt, waardoor het aanbod beperkt werd. Hij zegt dat hun situatie vergelijkbaar is met wat er in Zuid-Europa gaande is.

Verse kruiden worden traditioneel in potten aangeboden aan de Noorse consument. Mimea was een van de weinige die voorgesneden, verpakte kleine hoeveelheden ging aanbieden, wat zeer populair is gebleken. "Dit was een markt die nog niet was verkend. Consumenten vinden het prettig omdat het gemakkelijker vanuit de winkel is mee te nemen, het geeft minder afval en is gemakkelijker te gebruiken."

"Een hoogwaardig product en de productie in Afrika is net zo goed als de kruiden die in Europa worden geproduceerd. Na het horen van klantenfeedback denk ik dat onze kruiden zich onderscheiden door een betere smaak," aldus Terje

Voor meer informatie:
Terje Jensen
Mimea
Email: terje.jensen@mestergronn.no
mimea.no
Publicatiedatum: