Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roemenië wil tomatenproductie uitbreiden

Het Roemeense ministerie van Landbouw wil bij tomaten de zelfverzorgingsgraad van het land verhogen. Voor een programma dat hiervoor moet zorgen stelt zij een bijdrage van 40 miljoen euro ter beschikking, meldt de Duitse website Proplanta.de.
 
Tot nu toe kost het Roemenië jaarlijks zo'n 35 miljoen euro om 50.000 ton tomaten te importeren. Omgekeerd exporteert het land slechts 3.000 ton tomaten ter waarde van 2 miljoen euro. Dit terwijl Roemenië volgens deskundigen klimatologisch gezien bijzonder geschikt is voor groentenproductie en in het bijzonder voor de tomatenteelt. Daarom moet de buitenlandse handelsbalans bij tomaten veranderen door het dit jaar startende 'tomaten-programma'. Dit programma zal in eerste instantie acht jaar duren.

Volgens landbouwminister Petre Daea is er een uitbreiding van de productie gepland naar onder andere glasteelt en vollegrondsteelt in gebieden met een gunstig microklimaat. De eigenaren van dergelijke bedrijven moeten echter aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet onder andere de bedrijfsgrootte minstens 1.000 m² bedragen. Bovendien moet men bepaalde verkoopverplichtingen accepteren. In ruil daarvoor ontvangen de telers subsidie van omgerekend circa 3.000 euro per jaar, aldus Petre Daea. De tomatenconsumptie per hoofd van de bevolking bedraagt in Roemenië gemiddeld 31 kg per jaar.
Publicatiedatum: