Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Probiotica tegen bacteriegroei in verpakte sla

Mogelijk worden er binnenkort goede bacteriën toegevoegd aan verpakte slamelanges om salmonella- en listeriabesmettingen te voorkomen.

Een team van de Universiteit van Queensland heeft in samenwerking met Horticulture Innovation Australia onderzoek gedaan naar de bacterie ProbiSafe, nadat 300 mensen een salmonella-besmetting opliepen na het eten van verpakte sla.

Door de 'vriendelijke' melkzuurbacterie ProbiSafe toe te passen wordt de groei van salmonella en listeria geremd, zo melden de onderzoekers. Sla kan gewassen worden in een oplossing waaraan de bacterie is toegevoegd zodat deze ook in de verpakking werkzaam blijft.

Het team onderzoekt of het ook probiotica toe kan passen die al op de markt verkrijgbaar zijn. "In plaats van ze te verwerken in yoghurt of capsules, kunnen we ze ook aan verpakte sla toevoegen zodat je op die manier je dosis probiotica binnenkrijgt," onderzoeker Mark Turner uit.

De sector is blij met het initiatief zeker omdat telers forse schade opliepen na de salmonella-uitbraak van vorig jaar. Eén teler zag zijn afzet met 50% dalen en het duurde weken voordat het vertrouwen van de consumenten hersteld was. 

"De hele sector moest boeten voor de problemen van één bedrijf. Het was een ramp. Voedselveiligheid is het belangrijkste en de sector moet er alles aan doen om Australische producten veilig en puur te houden," legt een teler uit.
 
Anderen daarentegen hebben laten weten dat de productie van kant-en-klare salades een duur proces is en dat het toevoegen van probiotica nog hogere kosten met zich mee zal brengen.
Publicatiedatum: