Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer waterretentie door substraatanalyse

De waterretentie analysedienst van de Spaanse substraatproducent Grupo Projar is met 30% gegroeid. Deze dienst is opgezet om de keuze voor het meest geschikte substraat voor de teelt van sierplanten, tuinbouw-en fruitproducten te vergemakkelijken. Met deze groei gaat technologische ontwikkeling gepaard die de sector en de ontwikkeling van tuinbouwproducten ten goede komen.



Deze analyse bepaalt de verhouding tussen lucht en water en de variaties in de hoeveelheid water die vastgehouden wordt door de ondergrond bij verschillende drukniveaus. Dan worden er monsters van het substraat genomen die dan verzadigd worden met water en blootgesteld aan verschillende vooraf ingestelde drukniveaus. Na verloop van tijd wordt de verdeling van vast materiaal (substraat), water en lucht gemeten.

Het doel van deze analyse is te leren hoe het substraat reageert op water. Tot nu toe werkte de sector op basis van de chemische samenstelling van het substraat, maar de fysieke analyse van de voedingsbodem kon niet snel of makkelijk worden vastgesteld.

Het gedrag van water
Zo levert deze techniek de essentiële informatie om een keuze voor de juiste voedingsbodem te bepalen, zoals hoe het op lucht reageert, hoeveel water direct beschikbaar is, hoeveel reserve water er is, en hoeveel water moeilijk ontsluitbaar is.

De eerste parameter betreft het volumepercentage van substraat dat lucht bevat nadat het verzadigingsproces heeft plaatsgevonden en het water heeft kunnen afvloeien onder een druk van een 10cm kolom water. Dat staat gelijk aan het vrijelijk laten drogen van laag van 10cm substraat.

Het direct beschikbare water is de hoeveelheid water dat door de voedingsbodem wordt vastgehouden onder een druk van 10 tot 50 centimeter water; met andere woorden, de hoeveelheid water dat de plant kan opnemen zonder significant energie te verbruiken.

Het reservewater is dat water dat in moeilijke tijden beschikbaar is voor de plant, maar waarvoor extra energie voor moet worden gebruikt. De parameter voor het moeilijk beschikbare water betreft het water dat door de voedingsbodem wordt vastgehouden waarvoor de wortels meer moeite moeten doen om het op te nemen, vooral in het geval van sierplanten.

Voedingsbodem met 20% aeratie
Projar's Product Manager Álvaro Villalba: "Op basis van deze studies en analyses heeft het bedrijf bijvoorbeeld bepaald hoe de Potplant 1040 Extracoarse, samengesteld uit blonde turf en grove kokos, ideaal is voor sierplanten die groeien in dozen van 14 centimeter die gevoelig zijn voor wortelhypoxie (zuurstofgebrek)."

De analyse laat zien hoe een voedingsbodem met een aeratie van 20% ideaal is voor planten die gevoelig zijn voor wortelhypoxie. Op deze manier faciliteert de voedingsbodem de controle over de irrigatie en dus de controle over de ontwikkeling van de planten.

Álvaro Villalba: "Daarnaast controleren we ook andere parameters zoals poreusheid, bulkdichtheid, of de contractie-index om de meest ideale en geschikte voedingsbodem te leveren."

"We hebben jaren gewerkt om de technologische ontwikkeling binnen de sector te bevorderen met onze kennis, omdat we van mening zijn dat dit voor iedereen positief is, voor zowel kwekerijen en producenten. Deze techniek stelt ons in staat de producent te voorzien van de voedingsbodem die hij of zij echt nodig heeft gebaseerd op de specifieke eigenschappen van de faciliteiten, de plantsoort, het type pot, of het type irrigatie."

Voor meer informatie:

Publicatiedatum: