Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vooral de typisch Belgische producten

Nog steeds tekorten bij groentenverwerkers

In september 2016 heeft de groenteverwerking zijn bezorgdheid geuit over mogelijke oogstverliezen in de belangrijkste groenteproducerende landen in Noord-West-Europa, als gevolg van de uitzonderlijke regenval in mei en juni, gevolgd door de extreme warmte en droogte in juli en augustus van dat jaar. Significante opbrengstdalingen werden vanuit België, Nederland, Frankrijk en het VK gerapporteerd voor erwten (-31%), bonen (-20 à 25 %), spinazie (-30%), baby en Parijse wortelen (-37%).

Ook op vandaag blijft de toestand problematisch voor de diepvriesgroentesector. In het noorden van Europa worden tekorten geraamd voor prei (-30 %), sluitkool (-10 %) en spruiten (-30 %). Dit betreft typisch Belgische producten. Deze situatie werd nog erger door de opbrengstverliezen in Spanje, als gevolg van extreme weerscondities sinds de zomer van 2016. In september werden in Andalusië, Murcia, Navarra, Extremadura en Levante de hoogste temperaturen in 50 jaar gemeten. In december veroorzaakten de ergste regens sinds 70 jaar in Zuid-Andalusië, Murcia en Levante overstromingen en brachten ze schade aan diverse gewassen. In januari 2017 werden Levante, Murcia en Navarra slachtoffer van ongekende koude en de meeste sneeuwval sinds 35 jaar. Als gevolg hiervan leden telers en verwerkers ernstige verliezen voor een reeks groenten, en dit in het bijzonder voor broccoli, bloemkool, spinazie, courgette en artisjok, aubergine en romanesco. Een deel van de artisjokoogst is bevroren en andere gewassen hebben een ernstige groeiachterstand. Voor broccoli en bloemkool zijn tekorten van 50 % gerapporteerd.

Ook in Italië werd schade gemeld voor late wintergroenten, gevolgd door hevige sneeuw en vorst die het zuid-midden van Italië troffen. De groenten die hier het meest onder leden zijn : artisjok, bloemkool, broccoli, spinazie, selder en venkel. De eerste ramingen tonen een opbrengstderving voor broccoli en bloemkool van 40 tot 45 %.

Verwacht wordt dat de combinatie van de problemen in Noord-West-Europa, reeds gemeld in 2016, en de bijkomende problemen in Zuid-Europa, een impact zal hebben op het totale Europese aanbod. De totale impact op het Europese aanbod kan op vandaag niet exact ingeschat worden, maar het is duidelijk dat deze situatie druk zet op het aanbod.

www.profel-europe.eu
Publicatiedatum: