Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewicht, afwatering en realtime plantactiviteit worden telers zesde zintuig

In dit digitale tijdperk zitten glastuinders soms vaker aan hun computer of smartphone dan dat ze hun handen aan de gewassen vuilmaken. Maar de teler hoeft niet minder interactie met zijn gewassen te hebben. Oplossingen zoals draadloze meetkastjes en meer recent complete weeg- en verdampingsanalysesystemen hebben telers een zesde en zevende zintuig gegeven om hun productie nog verder te optimaliseren.



Een van deze systemen is de Trutina van Gremon, een spin-off project van een Hongaarse universiteit die onderzoek deed naar plantengroeianalyse met afstandsbedieningstechnologie. Ze ontwikkelden een slim weegsysteem dat de groei van de plant en het gewicht van het gewas en substraat meet. In combinatie met informatie over irrigatie en afwatering kan het systeem de realtime plantactiviteit berekenen en nauwkeurig advies geven voor de klimaat- en irrigatiestrategie om de groei en oogste te optimaliseren.

De werkelijke afwatering wordt precies in realtime gemeten. Het systeem krijgt elke 5 seconden informatie waar de wateropnamesnelheid van het gewas en de plantactiviteitsanalyse van afgelezen kunnen worden. Deze gegevens worden naar cloud-gebaseerde software verzonden die de verhoudingen met wiskundige modellen berekent. Deze kunnen bijvoorbeeld de verhouding aantonen tussen biomassaproductie en wateropnamesnelheid of tussen het werkelijk beschikbare licht in de kas en de groei van gewassen.



De eerste commerciële editie van het Trutina systeem wordt gebruikt door toonaangevende Oost-Europese telers als Mularski, Vegapol, Botoma Group en vele anderen. Dankzij de positieve resultaten behaalde Gremon de eerste prijs tijdens de uitreiking van de op 11 en 12 januari in Warschau gehouden Poolse TSW Tradeshow, een van de grootste evenementen voor de Poolse groenten- en fruitsector. Dit was de Prof. Pieniazek's Prijs voor de meest innovatieve en gunstige oplossing voor de commerciële teelt. 


Gremon's ondersteuningsapps zijn beschikbaar voor PC, Mac, tablets en mobiele telefoons van Android of iPhone.

János Lóczi van Gremon Systems: "Het doel van de wedstrijd was het promoten en belonen van producten, machines en diensten die worden ingezet voor de boomgaard- of groentenproductie. Ons systeem voldeed aan de eisen van de wedstrijd; het is innovatief, milieuvriendelijk en levert een aanzienlijke bijdrage aan de tuinbouw door teeltverbetering met een verbetering van de economische prestaties als gevolg. We zijn erg trots op deze prijs, vooral omdat we voor het eerst aan zo'n wedstrijd meededen. Hierdoor zijn we er nog meer van overtuigd dat Trutina een uniek en innovatief product is dat het potentieel heeft om wereldwijd een sterke marktpositie te verwerven."

Klik hier voor meer informatie over het Trutina systeem in een vorig artikel op HortiDaily.com

 
Publicatiedatum: