Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterke prijsschommelingen funest voor export sluitkool

Exporteurs van sluitkool zijn op zoek naar meer structuur in aanbod en stabielere prijzen. Zij zijn van mening dat ze hiermee meer handel en dus afzetvolume naar zich toe kunnen trekken. Nederlandse sluitkool onderscheidt zich op de exportmarkt ten opzichte van andere Europese aanbieders vanwege kwaliteit en sortering. Maar volgens exporteurs en handelaren zorgen de sterk wisselende prijzen, zoals de laatste weken het geval was, ervoor dat handel verloren gaat. Dat is juist afzet die de Nederlandse sluitkooltelers goed kunnen gebruiken.

De bundeling van aanbod lukt redelijk, maar het blijft lastig om te komen tot een eensluidende afzetstrategie met een groep van tweehonderd sluitkooltelers in vooral Noord-Holland. Aanvoer en prijsvorming blijven daardoor grillig. De maand januari voor de handel in witte kool is daarvoor het bewijs. De eerste week na de jaarwisseling was de markt flauw met weinig aanbod en matige prijzen. Door de opkomende kou en de aantrekkelijke prijs ontstond daarna meer vraag vanuit voornamelijk Hongarije en Kroatiƫ.

Lees hier het volledige verhaal.
Publicatiedatum: