Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Situatie Spanje en Italië trekt langzaam aan

De dramatische weersomstandigheden in Spanje en Italië hebben voor veel mislukte oogsten gezorgd. De hele maand januari stond in het teken van de bijbehorende gevolgen. Helaas zijn er dan ook grote tekorten geweest in tientallen groenten. Gelukkig trekt het weer aan in Zuid-Europa en verwachten we merkbare verbeteringen de komende weken. Dit meldt Van Gelder op haar website.

Flinke klap

Deze week loopt het kwik in Zuid-Europa alweer langzaam richting de twintig graden. De oogsten hebben een flinke klap gehad, dus dit betekent niet dat alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De kleinere groentensoorten zijn echter al aan het groeien. Hier verwachten we deze week al merkbare verbeteringen in. Verschillende soorten babysla en bijvoorbeeld little gem zullen dan ook aantrekken deze week.



Zoals de verwachtingen nu zijn, zullen de grotere groentesoorten volgende week volgen en langzaam ook verbeteren in beschikbaarheid en kwaliteit. Hier en daar zullen er wat naschokken merkbaar zijn gezien veel opnieuw geoogst moest worden, maar we verwachten dat met enkele weken de aanvoer weer op niveau zal zijn.

Import Zuid-Europa
In Nederland moeten we op het voorjaar wachten voor we weer de beschikbaarheid krijgen over oogsten van Hollandse slasoorten en andere groenten. Daarom wordt er in de wintermaanden veel geïmporteerd uit Zuid-Europese landen, waar de mildere temperaturen normaliter gunstig zijn. Winterweer met strenge vorst en extreme regenval zoals dit jaar, komt bijna niet voor.
Gevolgen van problemen Italië

Plaatselijk heeft Italië met bizarre weersomstandigheden te maken gehad die niet veel voorkomen. Zo zijn er regio's waar door extreme regenval modderstromen veroorzaakt zijn, die totale oogsten meegesleurd hebben. Ook zijn er regio's waar wel dertig centimeter sneeuw gevallen is en het lange tijd gevroren heeft. Italië is in de wintermaanden doorgaans de grootste aanbieder van diverse slasoorten. Dat viel de afgelopen weken helaas in het water. Hierdoor waren vooral slasoorten als little gem, lollo bianca en diverse soorten babysla niet of nauwelijks leverbaar en hoog van prijs. Daarnaast was hetgeen wat binnenkwam van mindere kwaliteit. Mede hierdoor zijn enkele slamixen tijdelijk niet geproduceerd of veranderd van samenstelling. Binnen ongeveer twee weken verwachten we weer alle slamixen te kunnen produceren. Ook de beschikbaarheid van bijvoorbeeld courgettes en aubergines hebben ertoe geleid dat prijzen meer dan verdubbelden.

Gevolgen van problemen van Spanje
Naast de sneeuwval heeft de grootste problematiek in Spanje te maken met extreme regenval in de zuidelijke streken. Hierdoor zijn er plaatselijk zelfs grote overstromingen geweest. Veel oogsten zijn verwoest en de oogsten die nog gered zijn bieden niet altijd de kwaliteit waar we op hopen. De ijsbergsla is door schaarste op de markt veel duurder geworden, terwijl de kroppen daarentegen juist niet zo volgroeid zijn als normaal en dus kleiner van formaat zijn. Ook kunnen de bladen door de hoge vochtigheid roodgekleurde randen hebben en haalt de sla in gesneden vorm de normale houdbaarheid soms niet. Daarnaast is Spanje een grote aanbieder van spinazie (zeventig procent van de spinazie op de Nederlandse markt in de wintermaanden komt uit Spanje). Hier geldt hetzelfde probleem voor. Er komt veel minder spinazie binnen dan normaal en de prijzen liggen hoger.

www.vangeldernederland.nl

Publicatiedatum: