Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedseltrends in Vlaanderen

Duurzaamheid, gemaksvoeding en bio winnen terrein

Het Landbouwrapport 'Voedsel om over na te denken' van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij beschrijft wat de Vlaming eet en welke meningen, gedragingen en trends daarbij een rol spelen. Tijdens een seminar van de laatste editie van de Agriflanders beurs in Gent presenteerde het Departement deze trends, waarover 5 ontwikkelingen werden opgetekend:
  1. Gemaksvoeding: kant-en-klaar, thuislevering en uit eten gaan;
  2. Back to basics: korte keten, bioproducten;
  3. Gezonde voeding op maat (functionele voeding);
  4. Duurzame voeding: aandacht voor dierenwelzijn en fair trade;
  5. 'Anders' eten, zoals etnische voeding, minder dierlijke producten en voedingsinnovaties (algen/wieren, kunstvlees, 3D foodprinting).
Dat gemaksvoeding aan terrein wint is geen verrassing. Het modale Belgische gezin wordt getypeerd door het tweeverdienersmodel. De drukke levensstijl duwt gezinnen richting gemaksvoeding en richting restaurant. Bovendien is de Belg sowieso gastronomisch ingesteld waardoor men regelmatig een restaurant bezoekt. Als alternatief voor het 'op restaurant gaan' – zoals de Vlamingen het heten – wordt ook de thuisbezorging steeds populairder. Pizza.be, de Belgische tak van Thuisbezorgd.nl is de grootste speler op de Belgische markt.

De laatste jaren rijzen de initiatieven rond maaltijdboxen uit de grond. Ook in België is Hello Fresh inmiddels geen onbekende meer en starten ook de supermarkten met vergelijkbare diensten. Zo draait Colruyt draait momenteel proef onder het eigen personeel met een maaltijdbox die via het bestaande afhaalnetwerk Collect&Go zal verdeeld worden.

En zo is de link naar de korte keten ook gauw gelegd. De korte keten initiatieven, vaak gesteund door de overheid, zijn haast niet meer bij te houden, gaande van Deel Een Koe, tot hoevewinkels, aardappelautomaten, voedselabonnement en zelfpluktuinen. Landbouwers zoeken naar creatieve oplossingen om de prijs en het aanbod zelf te bepalen en het aantal schakels tussen de producent en de consument te beperken. Men is duidelijk op zoek naar diversificatie en verbreding met als doel het netto inkomen te verhogen.

Daarnaast is er ook een beweging aan de gang om consumenten bewuster te maken voor wat ze eten en waar dat voedsel vandaan komt. Streekgebondenheid komt opnieuw op de voorgrond, achter het product hoort een verhaal. Back to basic.

Stilaan begint er zich een markt af te tekenen voor functionele voeding, ook wel 'doelgroepenvoeding' genoemd. Specifieke bevolkingsgroepen hebben vanwege hun bijzondere nutritionele behoeften nood aan bepaalde voedingswaren. Denk hierbij aan zuigelingen, peuters of personen die aan bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld Parkinson met kauw-en slikproblemen, obesitas, diabetes type II, Alzheimer, etcetera) lijden. De functionele voeding vervangt de dagelijkse voeding geheel of gedeeltelijk.

ILVO (Vlaams Onderzoeksinstituut), Flanders' Food (innovatieplatform) en FEVIA Vlaanderen (federatie voedingsindustrie) ambiëren om meer in te zetten op onderzoek naar functionele voeding en de vertaling van dat onderzoek naar bruikbare technieken voor de voedingsindustrie. Ook Minister Vandeurzen, bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, beaamt dat "we nooit mogen vergeten dat goede, evenwichtige voeding 1 van de belangrijkste pijlers is van de gezondheid, maar ook dat smaakvolle voeding heel sterk bijdraagt aan het gevoel van welzijn. En dat gevoel van welzijn, de kwaliteit van leven, wordt steeds belangrijker in het zorgbeleid."

Wat de laatste trend betreft, het 'anders' eten, werd tijdens het seminar met name de consumptie van insecten belicht als vorm van alternatieve eiwitbron. Bovendien beantwoordt de productie en consumptie van alternatieve eiwitten aan de vereisten van een duurzaam voedselproductiesysteem. Er zijn echter nog een aantal hindernissen te nemen: infrastructuurvereisten staan nog niet op punt waardoor de productiekosten nog niet transparant zijn, emissies (ammoniak, methaan) zouden aanzienlijk zijn en er zijn de sanitaire vereisten voor het groeimedium.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: