Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovatieve wasmethode voor microbiologisch veilige 'ready-to-eat'-sla

De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt heeft op 27 januari 2017 op de Internationale Grüne Woche in Berlijn de toekenningsbesluiten overhandigd voor het project "SiMoHyP: ontwikkeling van een innovatieve methode ter vergroting van de microbiologische veiligheid van verpakte, gesneden sla door monitoring en hygiënisering van het proceswater".


Minister van Landbouw Christian Schmidt (tweede van rechts) en de projectpartners na de overhandiging van de toekenningsbesluiten. Foto: BLE

Het plan wordt binnen het innovatieprogramma van het BMEL gedurende een looptijd van 36 maanden financieel gesteund en door projectdrager BLE (ptble) begeleid. Met het project wil men een innovatieve methode ontwikkelen ter decontaminatie van het proceswater, dat bij het wassen van gesneden sla gebruikt wordt om microbiologisch veilig eetbare sla te krijgen en tegelijkertijd het waterverbruik te reduceren.

Hiervoor willen de deelnemende projectpartners, het Leibniz-instituut voor landbouwtechniek en bio-economie, aquagroup, Kronen en Havita Berlin Frischgemüse, een doorstroom-elektrolysecel ontwikkelen en deze in een slawasinstallatie integreren. Door middel van elektrolyse moeten bacteriën in het waswater gedood worden en zo moet de hygiënisering behaald worden. Om de cellen naar behoefte te kunnen sturen, moet de vervuilingsgraad van het waswater door middel van online-monitoring bewaakt worden.

Anders dan bij reeds bestaande oplossingen moet bij deze innovatieve methode de elektrolysecel zonder de inzet van hulpstoffen werken. Daarmee wil men tegemoet komen aan de vraag van de consument naar zo natuurlijk mogelijke levensmiddelen die vrij zijn van toevoegingsmiddelen. Door de terugvoer van het water in het wasproces wordt tegelijkertijd een bijdrage geleverd aan bronefficiëntie.
Publicatiedatum: