Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vochtbeheersing in kassen en terugwinning van latente energie

Ontvochtigen van een kas door ventilatie kost voor een tomatenteelt al gauw 8-10 m3/m2 aardgas per jaar om de ontstane warmteverliezen weer te compenseren. Uit een WUR-studie blijkt dat er verschillende methoden voorhanden zijn of nog ontwikkeld kunnen worden om daarop te besparen.

De hoeveelheid ventilatie kan met 25% gereduceerd worden met ventilationjets of met luchtbehandelingskasten met slurven. Uit de luchtstroom die naar buiten verdwijnt, kan de voelbare warmte worden teruggewonnen en gebruikt om de binnenstromende buitenlucht op te warmen. De latente warmte, opgesloten in de waterdamp, kan worden teruggewonnen en opgeslagen in een waterbassin of een aquifer door deze te laten condenseren op een koud oppervlak. Daardoor kan deze energie worden ingezet om de kas te verwarmen via de buizen.

Een veelbelovende techniek voor condensatie is de dauwpuntkoeling waarbij buitenlucht door bevochtiging extra koud wordt gemaakt en daarna langs de kaslucht wordt geleid. Dat systeem kan eenvoudig in een gevel worden ingebouwd.

Een heel andere manier van ontvochtigen waarbij geen ventilatie nodig is, is het gebruik van de Next Generation techniek of door een zoutabsorber. De laatste biedt zelfs perspectieven op het gebruik van wind of zon als energiebron voor het ontvochtigen.

Download het onderzoeksrapport hier.

Publicatiedatum: