Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bonus voor Roemeense kastomatentelers in laagseizoen

Het Roemeense Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (MARD) zal een bonus van €3000 per jaar ter beschikking stellen voor kastomatentelers die voor de binnenlandse markt produceren.

Om hiervoor in aanmerking te komen moeten telers een met tomaten beplante kas hebben van minstens 1000 m2 en een productie van minstens 2 kg/m2. Verder moeten ze in staat zijn om in het laagseizoen te leveren: van januari tot mei en van november tot 20 december.

Aurel Tanase, voorzitter van de brancheorganisatie voor groenten en fruit (OIPALF), die aan het besluit van de regering meewerkte, zei dat er maar één struikelblok was: de onrealistische tijdplanning van de levering, "omdat je in Roemenië niet in onverwarmde kassen kunt produceren. Ons voorstel is om de eerste leveringstermijn te verlengen tot 31 juli en de winterperiode met een maand te vervroegen naar begin oktober."

De Roemeense tomatenproductie bedroeg volgens het Nationaal Instituut (NIS) in 2015 695.000 ton bij een binnenlandse consumptie van 767.000 ton: ongeveer 10% hoger. Jaarlijks is er op de lokale markt dan ook een tekort van 72.000 ton tomaten die grotendeels met import wordt gedekt. Volgens Tanase zou het fijn zijn als de binnenlandse productie verhoogd zou kunnen worden om de import te verlagen. In 2015 was de importwaarde van tomaten in Roemenië 54,3 miljoen euro tegen een exportwaarde van slechts 0,9 miljoen euro; 60 keer lager, volgens het INS.
Publicatiedatum: