Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitschieter op de klok: twee euro per kilo

"Preiproducenten hebben een heel goed jaar"

Tholen - "De vraag naar prei is momenteel niet denderend. Er wordt overal een beetje geleverd in de verschillende markten, zowel in Oost- als Zuid-Europese landen. Het aanbod is een stuk afgenomen ten opzichte van vorige week. De prijzen liggen op een normaal niveau momenteel. Ze zijn veel hoger geweest toen het vroor, zelfs tot twee euro", vat Pol Dendauw van exportbedrijf Calsa de marktsituatie samen.

Minder prei per hectare

Een belangrijke reden van de mindere aanvoer is schade aan de prei. "Het duurt dus al wat langer om hetzelfde volume klaar te maken. Plus dat iedere producent verder opgeschoven is in het seizoen, in vergelijking met 'normale' jaren. Het rendement per hectare is een stuk lager dan anders. Dat heeft te maken met het feit dat het een nat voorjaar was, dus iedereen heeft met enkele weken vertraging geplant. Daarna kwam er een droge periode in de zomer. Dat zorgde voor een lager rendement per hectare. Dit ging om 25 tot zelfs 30% minder dan andere jaren."



Uitschieter van 2 euro

Vandaar ook de hoge bedragen op de klok. "Ik denk dat het voor de producent ook beter is om 25 tot 30% minder kilo's te hebben en goede prijzen, dan veel meer oogst en lagere prijzen. Ik denk dat ze dit seizoen zeker niet mogen klagen. Preiproducenten hebben een heel goed jaar." De uitschieter was tot twee euro per kilo op de klok. "Maar dat was maar één dag. Gedurende tien dagen is er 1,30 tot 1,40 betaald geweest. Sedert nieuwjaar zijn de prijzen heel goed." Er wordt geen verdere prijsstijging verwacht. "Voor het moment geven ze voorlopig vrij zacht weer af. Vanaf eind volgende week mogelijk nachtvorst. Ik verwacht dat ze zo'n beetje zullen stabiliseren rond die euro. Dat is een normaal niveau en ik verwacht niet dat ze verder veel zullen zakken", besluit hij.

Voor meer informatie:
Pol Dendauw
Calsa NV
Roeselaarsestraat 9b
BE 8850 Ardooie
Tel +32 51 74 73 74
Fax +32 51 74 69 36
mobile +32 475 588 188
www.calsa.be