Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotchampignon uit Riemst nieuw Vlaams streekproduct

Al heel zijn leven is Dirk Jackers verbonden met de champignonteelt. Als kind al zag hij zijn grootouders telen in Zichen-Zussen-Bolder, als jobstudent werkte hij onder de grond en nadien als champignonkweker bovengronds. Nu kiest hij resoluut voor de grotchampignons in Kanne, Riemst. Deze champignons zijn een nieuw erkend Vlaams streekproduct.



Aan het einde van de zomer worden de gangen waar er geteeld zal worden voorbereid. Dan worden compostzakken met broed in lange rijen of in broedkisten geschikt. Onder een dekzeil kan het mycelium zich verspreiden. Na een 5-tal weken wordt het mycelium bedekt met een laag teelaarde, bestaande uit veengrond en mergel. Nu kunnen de champignons langzaam doorgroeien. Pas na 6 weken tot 2 maanden oogst men de witte en kastanjechampignons. Dagelijks moeten de champignonbedden gecontroleerd worden: hebben ze de juiste temperatuur, de juiste vochtigheid ... Nadien volgen nog een drietal oogsten of "vluchten". Dan gaat de grot opnieuw met rust voor een natuurlijke zelfreiniging.

VLAM start het nieuwe jaar opnieuw met een erkenningsronde voor Vlaamse traditionele streekproducten. Vijf mooie tradities, met uiteenlopende smaken en herkomst, worden toegevoegd aan de lijst: Oostendse zeebeschuit, Halse krotten, geutelingen, Limburgse leverworst en grotchampignons uit Riemst.

Meer info:
Dirk Jackers
Avergat 14
3770 Riemst
0477 - 76 87 29
Publicatiedatum: