Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elke dag weer een puzzel voor groentesnijderijen

"Als heel Europa op zijn gat ligt, kun je nauwelijks uitwijken"

Tholen - Groentensnijders zaten de afgelopen tijd met de handen in het haar om aan de vraag naar groenten te voldoen na het koude en slechte weer in Zuid-Europa. "Met name in de slasoorten was het enorm krap. En nog steeds zijn er tekorten, maar het wordt nu wel wat beter", vertelt inkoper Coos Hessing van Hessing Supervers. "Eerst was het lastig voor klanten om de situatie te accepteren, maar als ze merken dat niemand groenten kan aanbieden, is er wel meer begrip."

"Er zijn gewoon te veel koude dagen geweest en het bizarre van deze situatie is dat dit heel Zuid-Europa betreft. Dat hebben we al eens eerder meegemaakt, maar daarvoor moeten we zeker vijftien jaar terug", vervolgt de inkoper. "Normaal krijgen we ijssla binnen van 500-600 gram, nu snijden ze 400 gram. We zaten op zo'n 75-80% van het volume dat we normaal kunnen uitleveren. Dat wordt nu gelukkig wat meer. Ik ben de afgelopen weken alleen maar groenten aan het bij zoeken in Spanje en Italiƫ. Ook hebben we wat ijsbergsla uit de Verenigde Staten en Egypte geimporteerd. Dat bijkopen is niet eenvoudig, maar voor geld krijg je alles!"



"Het is hele dagen puzzelen. Zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt", zo omschrijft Jantine Heemskerk van de groentensnijderij W. Heemskerk de groentetekorten van de afgelopen tijd. "Natuurlijk is ons inkoopbeleid gericht op zoveel mogelijk risicospreiding en hebben we voor elk product meerdere vaste leveranciers, maar als heel Europa op zijn gat ligt, kun je nauwelijks uitwijken."

"Elk jaar heb je wel een product dat lastig verkrijgbaar is, maar nu was het in alle Zuid-Europese landen slecht", vertelt Jantine. "Als de producten er echt niet zijn, kijken we of we kunnen bijkopen. Daarom sourcen we momenteel ook veel in landen buiten Europa, zoals Egypte en de Verenigde Staten. Maar als die mogelijkheid er niet is, rest ons niet anders dan een aantal dagen minder uit te leveren. Als het product er gewoon niet is, houdt het op."

Korten op leveringen
"We hebben dagelijks contact met onze leveranciers, maar zij zitten ook met de handen in het haar als hun teelt verregend of ondergesneeuwd is. Eigenlijk waren alle producten de laatste tijd problematisch, alleen de producten die je het meest nodig hebt vormen ook het grootste probleem. Denk aan ijssla, veldsla, spinazie, andijvie en babyleafs. Gelukkig moesten we geen enkele groente helemaal uit de verkoop halen, maar we hebben wel moeten korten op de leveringen."

"Wat het voor ons lastig maakt is dat je in de winkels soms kleinere kroppen ziet liggen, waar wel de prijs van omhoog gaat. Voor ons blijft er netto een stuk minder over als je kleine kroppen binnenkrijgt en als je dan ook nog eens de helft moet wegsnijden omdat de kwaliteit minder is. Daarbij zie je ook nog eens de vraag exploderen, waardoor het hele bestelpatroon zoek raakt. Natuurlijk krijgen we kritische vragen van onze retailklanten, maar over het algemeen is er zeker begrip voor de situatie. Als je de enige bent, die niet aan de vraag kan voldoen, dan weet je dat je iets niet goed geregeld hebt, maar nu zat iedereen met de handen in het haar."

"Dagelijks hebben we grondstoffenoverleg en dat koppelen we ook terug naar onze klanten, zodat zij de winkels over de leveringen kunnen informeren. Ook is deze informatie belangrijk om de actieplanning hier op af te stemmen. Gelukkig zien we deze week de situatie wat verbeteren. Zo ziet het aanbod andijvie en spinazie er weer beter uit en worden de leveringen van veldsla richting het einde van de week ook weer beter. Maar garanties hebben we niet en de weersomstandigheden moeten wel meezitten. Het gewas kan in veel gevallen niet nog een opdonder hebben!"