Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rotterdam ondertekent City Deal tijdens Voedseltop

Tijdens de eerste nationale Voedseltop in The New Farm in Den Haag tekenden Staatssecretaris Van Dam, minister Schippers en Minister Ploumen samen met bestuurders van twaalf steden en de provincie Gelderland, de City Deal 'Voedsel op de stedelijke agenda'.

Wat hebben steden nu toe te voegen aan voedselbeleid? Maar liefst 70 procent van de Nederlandse consumenten woont in een stad. Voedsel levert hier veel werkgelegenheid op. Voor iedereen die in de voedseleconomie werkt, omdat diezelfde economie veel verkeer in de steden met zich meebrengt, maar ook omdat voedsel een directe link heeft met de gezondheid van stadsbewoners. Daarnaast wordt de ecologische voetafdruk van een stad voor ongeveer 40 procent gevormd door voedselvoorziening. In de ondertekende City Deal gaan verschillende overheden samen op zoek naar oplossingen voor deze stedelijke voedseluitdagingen.


Staatssecretaris Van Dam ondertekent samen met bestuurders van twaalf steden en provincie Gelderland de City Deal 'Voedsel op de stedelijke agenda'

De City Deal richt zich op het voedselsysteem als geheel: van boer tot bord. Een nieuwe bestuurlijke aanpak. Bestuur en voedsel zijn daarbij de hoofdthema's. Vanuit dat perspectief worden vraagstukken aangepakt binnen thema's als gezondheid, economie en klimaat. Gemeentes, andere overheden en ketenpartijen leren van elkaar en werken samen aan een brede aanpak voor stedelijke voedselopgaven. Samen met ondernemers worden bijvoorbeeld nieuwe businessmodellen ontwikkeld, die zijn gebaseerd op een circulaire economie.

In de City Deal werken de gemeenten Rotterdam, Almere, Amsterdam, Den Haag, Ede, Groningen, Helmond, 's-Hertogenbosch, Leeuwarden, Oss, Utrecht en Venlo samen met ketenpartijen binnen de stad en in het omliggende landelijk gebied. Ook de provincie Gelderland en de ministeries van Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Buitenlandse Zaken doen mee.

De City Deal 'Voedsel op de stedelijke agenda' gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de Voedselagenda van het kabinet en komt voort uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad. Steden, Rijksoverheid, de Europese Commissie, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven werken hiermee samen aan het versterken van groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese stedennetwerk.
Publicatiedatum: