Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje wil papaja's in de kas telen

Het Europapaya consortium, bestaande uit de bedrijven Miguel García Sánchez e Hijos, Biomip, Semillero Vitalplant en Gogarsa, heeft een subsidie ontvangen van het Centrum voor technologische en industriële ontwikkeling CDTI. De subsidie is bedoeld om een model te ontwikkelen voor de intensieve kasteelt van papaja's in het Spaanse zuidoosten.

Het project zal een van de R&D projecten zijn gefinancierd door het Feder-Innterconecta 2016 Programma (met medefinanciering van de EU structuurfondsen), dat experimentele ontwikkelingsinitiatieven ondersteunt middels de samenwerking tussen bedrijven in Andalusië, de Canarische eilanden, Castilië-La Mancha, Extremadura, Galicië, Murcia, Ceuta en Melilla. Promotor en initiatiefnemer, het Experimental Station Cajamar, is belast met de technische coördinatie van het project, samen met Clever I + C, een in Almeria gevestigde R&D adviseur gespecialiseerd in biotechnologie and voedingsmiddelen. Het Europapaya project heeft een budget van meer dan 1 miljoen euro en zal in 27 maanden worden ontwikkeld. Om tot een model voor intensieve papajateelt te komen in het Spaanse zuidoosten zal Gogarsa een nieuwe kasconstructie en klimaatregeling ontwerpen.

Semillero Vitalplant is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van technieken voor de vegetatieve vermeerdering van papaja's in zaailingen, zoals enten of in vitro weefselcultuur, en voor het optimaliseren van de selectie hermafrodiete planten met behulp van moleculaire technologie. Het bedrijf Biomip zal zich richten op het vinden van effectieve biologische gewasbeschermingsmiddelen en -strategieën voor dit gewas. Miguel García Sánchez e Hijos draagt bij met hun ervaring met de teelt, verwerking en verkoop van subtropisch fruit en zal de agronomische technieken en het beheer instellen om de productiviteit en kwaliteit van papaja's onder Spaanse omstandigheden te optimaliseren. Ook zullen ze het kasmodel, plantmateriaal en de biologische bestrijdingsstrategieën beoordelen.

Bij het project zijn ook onderzoeksinstellingen betrokken: de Universiteit van Almeria, de Polytechnische Universiteit van Madrid en het Technologisch Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling van Functional Food (Cidaf). Het Experimental Station Cajamar en de betrokken afdeling (AGR-222) bij de Universiteit van Almeria zijn sinds 2012 pioniers in het onderzoek naar de papayateelt in kassen op het Spaanse schiereiland. Hun belangrijkste doel is om bij te dragen aan de diversificatie van de gewassenteelt onder plastic met optimaal gebruik van nieuwe kennis over intensieve tuinbouw en de ondersteunende sectoren.

Bron: Europa Press

Publicatiedatum: