Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Paul Nuijten, SpecialTom: Goede lokale markt

"Kou heeft ook weerslag op Marokkaanse groentenproductie"



Tholen - "Net als in Spanje heeft het koude weer ook zijn weerslag gehad op de Marokkaanse productie." Dat vertelt Jean-Paul Nuijten van SpecialTom, die vorige week de regio Agadir bezocht waar het bedrijf ronde en santa-tomaten teelt. "Op dit moment is de temperatuur ook veel te laag in vergelijking met de normale periodes van de afgelopen jaren. Dit resulteert in lage productie van zowel tomaten, paprika's als courgettes."


Jean-Paul in Agadir

"De nachten zijn koud tussen 3-6 graden en het aantal zonuren per dag zijn te weinig om de tomaten welke aan de plant hangen goed te laten kleuren. Ook zie je dat veel planten last hebben gehad van de koude nachten en zorgt de te lage temperatuur voor slechte vruchtzetting", vertelt Jean-Paul. "Tevens is de lokale markt in Marokko op dit moment erg goed en de prijzen hoog en dit zorgt ook voor moeilijkere export naar Europa. Dit geldt niet alleen voor tomaten maar ook voor courgette en paprika."


Kouschade

"In courgettes zijn door zowel de koude als door virussen een behoorlijk gedeelte van de vollegrondsproductie verloren gegaan. In paprika heeft men door de koude ook last van slechte doorkleuring van de paprika en ook hiervan is het aanbod voor de export dan ook beperkt", vervolgt Jean-Paul. "De verwachting is in tomaten dat het nog wel enkele weken duurt voor er wat meer productie komt. Dan zullen de temperaturen toch echt wel hoger en constanter moeten worden en de nachttemperaturen moeten ook omhoog om de productie op gang te krijgen. En dan nog is de markt van vooral Santa-tomaten zo leeg en de vraag zo groot dat het wel even duurt voordat deze terug op een normaal peil zal zijn."



Courgettes zullen dit seizoen naar verwachting moeilijk blijven omdat vele hectares verloren zijn gegaan. De verwachting in paprika is dat deze wat sneller op peil zal zijn bij normalere temperaturen", besluit Jean-Paul.



Voor meer informatie:
Jean Paul Nuijten
SpecialTom BV
IABC 5325B Unit 1
4814 RB Breda
The Netherlands
Tel : +31 76.20.61.003
jp@specialtom.com
www.specialtom.com