Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Als markt minder vraagt, wordt aanbod minder bepalend"

Het ijsbergslatekort is niet in twee weken opgelost

Tholen - De weersomstandigheden in Spanje laten een extreem beeld zien. Zo liet Alicante de eerste sneeuw in decennia zien, maar ook in Murcia was er naast de sneeuwval van de afgelopen tijd tot gisternacht sprake van nachtvorst. Prijzen stijgen naar een torenhoog niveau, maar ervan profiteren is lastig, omdat iedereen alle zeilen bij moet zetten om alleen zijn vaste contracten uit te dienen.

"De eerste twee weken van januari was er een extreem tekort aan groenten en was de vraag skyhigh. In de derde en vierde week zie je de vraag terugvallen. Er is nog steeds weinig aanbod, maar als de markt minder vraagt, is het aanbod niet meer zo bepalend voor de marktsituatie", vertelt een agent ter plaatse. "Het valt ook niet af te dingen. Het product is niet beschikbaar en wat er wel is, wordt verdeeld onder de contracten, waarvoor vaak seizoensafspraken gelden. De invloed van vraag en aanbod op de prijzen is het grootst op de vrije markt."

"De ijsbergsla heeft wel de meeste schade gehad, ook vanwege de gevoeligheid van de houdbaarheid en de kwaliteit. Er is veel ijssla vernietigd. Wat je nu ziet is dat veel bedrijven kleine kroppen van 300-350 gram aan het oogsten zijn omdat de supermarkten perse ijsbergsla willen hebben. Feitelijk verschuift men met het vooruit oogsten, alleen maar het probleem naar achteren. Het ijsbergslaprobleem is niet in twee weken opgelost", vertelt de agent. Voor ijsbergsla gelden vertrekprijzen vanuit Spanje van 15-17 euro per doos.



De broccoli is inmiddels wel wel terug naar het normale prijsniveau. "Het extreme is eraf en dat is maar goed ook, want niemand schiet wat op met extreme prijzen. Voor bloemkool zag je de afgelopen week de vraag naar Frankrijk verschuiven, waar men op een onbegrijpelijk laag niveau bloemkool heeft verkocht. Inmiddels trekt de prijs van Franse bloemkool weer aan en komen de prijzen voor Spaanse en Franse bloemkool weer dichter bij elkaar te liggen."

Ook voor kasgroenten is de situatie op en tekort. "Courgettes werden wereldwijd een trending topic, maar dat was ook wel een beetje gehypet. Ook aubergines en komkommers zijn allemaal knetterduur. Alleen paprika's worden in Nederland goedkoper verkocht, dan men hier voor export kan maken, dus het zit er wel in dat de paprikaprijs licht zal zakken. In Almeria is het nu overdag open, zonnig en helder weer, maar is de nachttemperatuur een stuk lager geworden. Dat remt de oogst. Met name bij komkommers kan dat weleens resulteren in een terugslag in het aanbod. Die kunnen nog weleens extreem duur gaan worden."