Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energieprijs daalt door betere weersvooruitzichten

De voorspellingen met milder winterweer vanaf begin week 5 maakten een einde aan de stijgende tendens van de laatste weken. De trend was omhoog door koud weer in heel Europa en slinkende gasvoorraden.

Door gebrek aan wind en de hoge steenkoolprijs was er ook veel meer vraag vanuit de gascentrales. Met name de hoge Duitse stroomprijzen trokken de spotprijzen elektra mee omhoog. Voor dinsdag 24 januari waren de APX peakprijzen gemiddeld 124 euro/MWh. Dit niveau werd voor het laatst gehaald in februari 2012. Nu het einde van de koudegolf in zicht is, verdwijnt de onrust in de markt en dalen de prijzen. Bij de lange termijn prijzen ging het er een stuk rustiger aan toe. Met name bij TTF-gas voor de lange termijn. Er wordt weinig in gehandeld en de olieprijs gaf, net als vorige week, geen aanleiding voor beweging. Hij bleef rond de 55 dollar/vat hangen.

De OTC-elektraprijzen bewogen wel meer door de ontwikkelingen in de steenkool- en CO2-prijs. De steenkoolprijs steeg naar 70 dollar en viel daarna terug naar 67 dollar/ton. De prijs voor CO2-emissierechten bewoog tussen de 5 en 5,5 euro/ton.
De spotprijzen elektra bleven hoog deze week door het koude windstille weer. De onbalansprijzen waren vaak grillig tijdens de peakuren. Alle beschikbare centrales en veel decentrale opwekking draaiden en konden door de weggevallen duurzame productie (wind en zon) soms met moeite aan de vraag voldoen.



Korte termijn
De TTF-daggasprijs steeg deze week door naar meer dan 21 ect/m3. Er is veel (export)vraag door het koude weer en voor de elektraproductie. Ook deze week leverden de gasopslagen volop. Dat blijft lucratief voor de exploitanten bij een daggasprijs die soms meer dan 1 ect/m3 boven die van februari lag. De februari-prijs daalde de laatste dagen juist weer. De lange termijn weersvoorspelling geeft een omslag naar wisselvallig weer met hogere temperaturen aan. Zorgen over de gasvoorraden verdwijnen daardoor naar de achtergrond. In Engeland loopt de onrust er ook een beetje uit. Naast milder weer lijken de problemen met gasopslag Rough rond 1 februari te zijn opgelost en er arriveren in de eerste week van februari weer drie schepen met LNG.

De APX-prijzen stegen naar recordhoogte. Duitsland trok ook deze week de APX omhoog. Onbalans was ook hoog door de grote vraag en gebrek aan windproductie. De APX-prijzen waren gemiddeld 75-125 euro/MWh voor de peakuren en 40-45 euro/MWh voor de offpeakuren. De dagsparkspread WKK lag deze week gemiddeld rond de 45-50 euro/MWh, met een uitschieter naar 91 euro/MWh door de hoge APX-prijzen op dinsdag 24 januari. De sparkspreads voor de kwartalen 4-2017 en 1-2018 stegen licht met 0,5 euro/MWh naar 18,5-19 euro/MWh.

Lange termijn
De lange termijn TTF-gasprijzen deden weinig en liepen in een smal bandje (0,3 ect/m3) mee met de korte termijn. Bewegingen in de olieprijs (54,5-55,5 dollar/vat) en de euro/dollar bleven, ook na de speech van Trump, beperkt. Steenkool en CO2 zorgden wel voor meer beweging (1,0-1,5 euro/MWh) in de lange termijn OTC-prijzen elektra. De sparkspread 2018 voor WKK's liep mee met de elektraprijs. Eerst omhoog naar 16 euro/MWh en daarna terug naar de 15 euro/MWh. De clean-sparkspread van gascentrales volgde hetzelfde patroon en is nu rond de 4 euro/MWh. De darkspread kolencentrales handhaafde zich iets boven de 9 euro/MWh. Kosten (steenkool en CO2-rechten) en opbrengsten (OTC-elektra base) bewogen parallel aan elkaar.

Visie
Voor de komende week wijzigt AgroEnergy de marktverwachting voor kortere termijn gas van onzeker naar dalend. De belangrijkste drivers zijn het weer en de gasopslagen. Door de omslag naar milder weer daalt de vraag voor verwarming en elektraproductie. De onzekerheid over de gasvoorraden verdwijnt daardoor snel naar de achtergrond. De marktverwachting voor korte termijn elektra (APX en onbalans) blijft gehandhaafd op dalend, van stijgend naar dalend. De kou verdwijnt en er komt meer wind. Dit zorgt voor minder vraag en meer duurzame productie. De marktverwachting voor lange termijn TTF-gas wijzigt van onzeker naar stabiel. Er is weinig handel en de olieprijs beweegt nauwelijks. Voor lange termijn OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op onzeker. Er zat de afgelopen week behoorlijk beweging in de steenkool en CO2-prijs. Het is onduidelijk welke richting ze de komende weken zullen kiezen.

Voor meer informatie
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
E info@agro-energy.nl

Publicatiedatum: