Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerrit-Jan Roza, Bio Freshi Produce: “De volumes blijven goed doorlopen”

"Goed Europees seizoen voor biopompoenen"

Tholen – De eerste Argentijnse biopompoenen van dit seizoen komen vandaag binnen bij Bio Freshi Produce. Eind volgende week volgt ook een lichting uit Zuid-Afrika. Met een wekelijkse aanvoer zorgt de service provider zo voor een jaarrond aanbod. De Hokkaido-pompoenen hebben de primeur. Over drie weken volgen ook de eerste Butternuts. "We hebben een goed Europees seizoen gehad, waarbij de markt zich weer verder ontwikkeld heeft en ook de afzetmogelijkheden zijn gegroeid", vertelt Gerrit-Jan Roza van Bio Freshi Produce.


Gerrit-Jan Roza (links) en Argentijnse teler Diego Iglesias (rechts).

"De aanvoer van uit Argentinië en Zuid-Afrika blijft goed doorlopen. Ten opzichte van vorig jaar hebben we meer product ter beschikking. Toen hadden we last van slechte weersomstandigheden. Tot op heden zijn zowel de weers- als de oogstomstandigheden positief. Het programma loopt door tot eind april. Zoals het er nu naar uitziet krijgen we wekelijks een mooi volume binnen." Het areaal Hokkaido-pompoenen is het afgelopen jaar verdubbeld tot 120 hectare. "Op dit moment is 60 procent geprogrammeerd vóór binnenkomst. Dat betekent dat er nog ruimte is voor verkoop."



Na de Argentijnse en de Zuid-Afrikaanse pompoenen neemt Israëlisch product vanaf midden april de fakkel over, die in de Arava woestijn worden geteeld met behulp van drup-irrigatie. "Dankzij dit nieuwe project hebben we eerder beschikking over Israëlisch product dan in voorgaande jaren", licht Gerrit-Jan toe. Het bedrijf wil hiermee een vloeiende overgang faciliteren in de overschakeling naar nieuw product. Er is daarbij een overlap van twee weken.



Op het distributiecentrum in Lelystad wordt de aanvoer gewassen, gesorteerd en eventueel op kwaliteit onderverdeeld. "De pompoenen kunnen in elk gewenst fust of sortering worden geleverd en desgewenst worden voorzien worden van een label". Vanuit daar belevert het bedrijf de retail (65 procent) en biologische speciaalzaken (35 procent). "Duitsland is een grote afzetmarkt, maar ook vanuit Frankrijk, Spanje, België en Nederland is veel vraag. Vorig jaar is op locatie in Argentinië een nieuwe faciliteit gebouwd die IFS- en BRC-gecertificeerd is. Op deze locatie wordt de tweede klas kwaliteit verwerkt tot IQF. Dit biedt de mogelijkheid om tot een betere selectie voor het versmarktproduct te komen. "Er is vraag naar IQF en het spreekt voor zich dat het bijdraagt aan een zo rendabel mogelijke teelt", besluit Gerrit-Jan.

Het bedrijf staat van 8 tot en met 10 februari ook op de Fruit Logistica in Berlijn (Hal 5.2/B-06).
 
Voor meer informatie:
Gerrit-Jan Roza
Bio Freshi Produce B.V.
IABC 5102
4814 RN Breda
M: +31 (0)651617021
gerritjan@biofreshi.com