Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
dit jaar voor het eerst proef onder belichting

Vraag naar Kumato groeit gestaag

Tholen - De specialty-tomaat Kumato bestaat al bijna vijftien jaar en wordt vanaf 2003 geteeld Bij Den Berk Délice. "In het testjaar was het areaal nog 6.000 vierkante meter en in seizoen 2005/2006 was dat al verdubbeld naar 12.000 vierkante meter. Ondertussen zitten we op een areaal van 3,6 hectare", vertelt Paul Van de Mierop van Den Berk Délice.

Exclusief

Hij geeft aan dat er zeker interesse is in deze speciale tomaat. "De Belgische consument is een liefhebber van deze variëteit. Daarnaast vragen verschillende Zuid-Europese landen naar de Kumato. Ook Duitsland groeit in afname en er gaat een deel naar Scandinavische landen. Voor de boycot was ook Rusland een belangrijke koper. Over het algemeen gezien is er een gestage groei in de vraag. Moest Rusland nog afnemer zijn, had het zeker een groter product geweest in volume. Nu blijft het eerder exclusief."



Test onder belichting
Tot nu is de productie altijd geweest tussen maart en december. "Dit jaar testen we ze voor het eerst onder de belichting omdat we de reactie hebben van klanten dat de smaak van de Spaanse niet hetzelfde is als de Belgische. Het is een zeer moeilijk ras om te telen dus we zijn in afwachting hoe hij dit zal doorstaan."



Populair bij de consument

De Kumato is verkrijgbaar in een verpakking van 300 en 500 gram. "De kleinste zien we altijd bij klanten die ermee starten. Dit om de consumenten over te halen met een kleinere verpakking om het product te leren kennen. Ook bedienen we bepaalde horeca-partijen met zes kilo dozen." Qua prijs zit Kumato in een apart segment. "Over het jaar gezien zitten we gemiddeld op een prijs van 1,25 per 500 gram, verpakt product. Dit betekent dat de prijs in de winkel rond de 1,85 tot 2 euro zal schommelen."



Wat is nu de exacte kleur van de Kumato? "De tomaten kleuren van binnen uit, dus we oogsten ze als ze licht gekleurd bruin/groen zijn. De kleur gaat dan vrij snel over naar de bruinrode kleur als ze echt rijp zijn. Kumato heeft een intense smaak in vergelijking met een andere tomaat van zijn soort. Daarnaast onderscheid hij zich ook nog is door zijn opvallende kleur. Consumenten die dit product kopen, zijn mensen die overtuigd zijn van zijn eigenschappen en we zien dat deze mensen hem ook steeds terug kopen. We zien de toekomst van deze tomaat dus positief in!"

Den Berk Délice is van 8 t/m 10 februari aanwezig op de Fruit Logistica in de stand van Coöperatie Hoogstraten. Hall 6.2 /Stand B08.


Voor meer informatie:
Den Berk Délice
Berkelaar 10
BE 2330 MERKSPLAS
T +32(0)14 40 72 40
F + 32(0)14 40 72 49
info@denberk-delice.be
www.denberk-delice.be