Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Import tropische producten hardst geraakt

Onzekerheid na vertrek VS van TPP-onderhandelingstafel

Om de Amerikaanse bedrijven te beschermen heeft president Donald Trump een decreet ondertekend om zich terug te trekken uit de onderhandelingen over de Trans-Pacific Partnership (TPP). Wat zijn de gevolgen voor de AGF-sector?

"Het is één ding om je terug te trekken uit de onderhandeling, maar het is belangrijker om te zien waarmee het vervangen zal worden," zegt Anthony Serafino van Exp. Group, LLC in New Jersey. "Van de producentenkant, als er geen vervanging is, levert het meer schade op dan het oplevert. Hoewel het aandeel van de VS in NAFTA veel groter is dan in TPP, zal een vertrek consequenties hebben."

Volgens Anthony zal vooral de markt voor tropische producten beïnvloed worden. Dan gaat het om producten die niet in de VS geteeld kunnen worden. "Gember, yucca, bakbananen worden ingevoerd uit andere landen en voor enkele van deze producten zijn we sterk afhankelijk van TPP-leden zoals Mexico," vervolgt hij. De impact zal vooral gemerkt worden in Californie, dat van alle staten het meest handelt met het Pacifisch gebied. "Het is een onvoorspelbare tijd en ik hoop dat Donald Trump en de president van Mexico in staat zijn een relatie op te bouwen. Een slechte verhouding doet niemand goed, de twee landen zijn altijd sterker samen dan alleen."


Malango Coco uit Mexico. bron: Exp. Group

"Ik weet niet of hij zich realiseert wat de gevolgen zulen zijn," zegt Mayra Romero van Fresco Produce. "Er is fruit dat geïmporteerd moet worden, simpelweg omdat ze niet in Amerika geteeld kunnen worden." Als gevolg van het stopzetten van de onderhandelingen, zullen die producten of niet beschikbaar zijn, of tegen hoge prijzen. "De president heeft het recht om de Amerikaanse telers te beschermen, maar hij moet dat product voor product bekijken."

De volledige productie van Fresco is te vinden in Mexico. "We zijn nog altijd bezig om onze productie te plannen, maar we doen geen nieuwe investeringen," vervolgt Mayra. "Het is een heel onzekere tijd."

Meer informatie:
Anthony Serafino
Exp. Group LLC
Tel: (+1) 201-662-2001

Mayra Romero
Fresco Produce LLC
Tel: (+1) 956-720-0917
Publicatiedatum: