Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar effecten van koelopslag op Nutri Red

De Nutri Red-wortel is een wortelras dat naast ß-caroteen ook rijk is aan lycopeen. Daarmee zijn Nutri Red-wortelen een interessant alternatief voor tomaten als bron van lycopeen in een gezond voedingspatroon. 

Het was echter nog onduidelijk hoe de carotenoïde-inhoud van de Nutri Red verandert als de wortel wordt ingevroren.



Wetenschappers van het Max Rubner-Instituut (MRI) in Karlsruhe in Duitsland hebben een analyse gemaakt van hoe het verval van carotenoïde verloopt als de wortelen worden ingevroren of worden geblancheerd. Ook werd gekeken naar hoe carotenoïde zich ontwikkelt tijdens koelopslag. De wortelen werden gesneden, geblancheerd, ingevroren met blastvriezers en vervolgens twee jaar lang opgeslagen bij -50°C, -30°C, -18°C en -15°C.

Uit tests bleek dat het gehalte aan β-caroteen, α-caroteen en luteïne tijdens de twee jaar aan koelopslag gelijk bleef. Het gehalte aan trans-lycopeen nam tijdens koelopslag bij alle temperaturen af. Ondanks de significante afname van trans-lycopeen hadden de stukjes wortel zelfs na een jaar in koelopslag bij -18° nog steeds een gehalte aan lycopeen dat overeen kwam met sommige tomatenrassen.
Het onderzoek wijst daarmee uit dat de Nutri Red-wortel een goede alternatieve bron van lycopeen kan zijn.

Bron: Behsnilian Diana, Mayer-Miebach Esther, 'Impact of blanching, freezing and frozen storage on the carotenoid profile of carrot slices (Daucus carota L. cv. Nutri Red)', 2017, Food Control, Vol. 73, Part B, pag. 761-767.
Publicatiedatum: