Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Antarctica: Pinguïns, ijs en ... aardbeien?

In de eindeloze winter die Antarctica is, is een sappige aardbei het toonbeeld van decadentie. Onderzoekswetenschappers van het poolstation Neumayer III zouden zich echter binnenkort op deze traktatie - en andere verse groenten en fruit - als onderdeel van hun voeding kunnen verheugen. Technici van het German Aerospace Center bouwen momenteel een jaarronde kas voor ze.

Het gesloten systeem met de naam Eden ISS, een ruim 6 meter lange zeecontainer, zal in oktober naar Antarctica worden verscheept. Het project bevindt zich momenteel in de laatste fase. Toekomstige kasbeheerder Paul Zabel en zijn collega's zullen volgende maand in Bremen een proef beginnen. In een simulatie van de Antarctische isolatie zullen ze tussen de 30 en 50 verschillende rassen telen inclusief tomaten, paprika, sla en aardbeien en kruiden zoals basilicum en peterselie.

In een rijp stuk fruit of groente kunnen bijten, zou het moreel van de 10 bemanningsleden, die volgend seizoen op Neumayer III moeten overwinteren, behoorlijk kunnen opkrikken. Maar de tuin is meer dan een traktatie voor de poolwetenschappers, zegt Zabel. Het project is in feite ontworpen om technieken te testen om effectief plantaardig voedsel te telen in nog extremere omgevingen zoals op het internationale ruimtestation of Mars.

Bron: Scientific American
Publicatiedatum: