Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EFTE folie nader bekeken

‘Slim’ afdekmateriaal combineert het beste van glas en polyethyleen

Bij het maken van plannen voor een nieuwe kas is één van de eerste dingen die vastgesteld moeten worden het basisontwerp en het afdekmateriaal. Telers twijfelen vaak tussen glas of polyethyleen. Maar wist je dat er ook een derde mogelijkheid is dat het beste van beide combineert?

Tetrafluorethyleen, beter bekend als EFTE, is een op fluor gebaseerd transparant polymeer dat er op het eerste gezicht uitziet als standaard polyethyleen kasfolie. Maar volgens Luigi Pezzon van de Italiaanse thermoplastische foliefabrikant PATI verschillen de fysieke en chemische eigenschappen van de twee materialen en kan EFTE beter met glas dan met polyethyleen vergeleken worden.



Een groot voordeel van EFTE is de hoge lichttransmissie van het materiaal, ook in de UV-stroken. Pezzon: "EFTE is heel helder en heeft een hoge lichttransmissie van 93%, wat hoger is dan die van standaard glas of polyethyleenfolie." Het is bekend dat meer licht meestal meer productie betekent dus waarom heeft niet elke kas EFTE op het dak? Pezzon: "Wel, dat heeft met de kosten te maken. De chemische samenstelling en het productieproces maken van EFTE een goed maar ook duur materiaal. De prijs ligt meer tegen die van glas dan die van poly aan."

Daarnaast heeft de folie ingebouwde vuilweerstand: De lage oppervlaktespanning van de EFTE folie maakt het een zelfreinigend materiaal dat stof noch andere vervuiling vasthoudt. Een regenbui is voldoende om de kas schoon te maken en het is niet nodig om het dak met een dekwasser te reinigen. Door een eenmalige investering in EFTE bespaart de teler kosten omdat dekreiniging en –vervanging niet meer nodig zijn. EFTE heeft ook uitstekende warmtebehoudende eigenschappen, wat vooral interessant is voor tuinbouw in koude klimaten."

Om deze redenen heeft PATI veel EFTE materiaal geleverd aan professionele telers in Noord-Europa in landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Deze telers worden aangetrokken door de hoge lichttransmissie en energiebesparende eigenschappen van de folie. Toch ziet Pezzon ook een toekomst voor de folie in regio's met veel zonnestraling, die standaard folie aantast. "Voor telers die om de twee jaar folie moeten vervangen door de intensieve zonnestraling en warmte is EFTE heel interessant. Daarom verkopen we veel EFTE aan telers in het Midden-Oosten en landen met tropische klimaten."

Pezzon legt ook uit dat EFTE vaak in botanische tuinen en architectonische ontwerpen wordt geïnstalleerd, zoals het Olympische zwembad in Beijing. In deze situaties heeft men liever EFTE dan glas vanwege het gewicht en de flexibiliteit.
"Dit is ook een interessant aspect voor glastuinders omdat ze kunnen besparen op de kosten van hun structuren door de lichtere EFTE folie te installeren in plaats van het veel zwaardere glas."


Het Olympisch zwembad in Beijing bedekt met EFTE.

Voor meer informatie:
P.A.T.I. S.p.A.
Luigi Pezzon 
export@pati.it 
www.patilux.com
www.pati-films.com
Publicatiedatum: