Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
handelsbalans +600 miljoen

Exportwaarde kasmaterialen gaat miljard over

De Nederlandse tuinbouw staat bekend om het hoge kennisniveau en uit nieuwe cijfers blijkt dat ze deze ook in waarde om weten te zetten. De uitvoerwaarde van kasmaterialen is vorig jaar met bijna 60% gegroeid. Die bedroeg in 2015 nog 740 miljoen euro, waarvan 15% wederuitvoer.

De exportwaarde van kasmaterialen komt daarmee uit op 1,2 miljard. De importwaarde groeide ook, met 19% naar ruim 600 miljoen. De handelsbalans voor de kasmaterialen staat hiermee op 600 miljoen euro, tegenover 230 miljoen euro vorig jaar.

Exportwaarde
Mede dankzij deze groei is de exportwaarde van agri & food in 2016 hoger dan ooit: bijna 94 miljard euro, 90 miljard meer dan in 2015. Daarmee is Nederland de grootste exporteur van agri & food in de EU, en de op één na grootste in de wereld. Dit alles werd vandaag gepresenteerd door staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bij de opening van de Grüne Woche.





De exportwaarde van kasmaterialen groeide met bijna 60%. Vorig jaar bedroeg de uitvoerwaarde nog 740 miljoen euro. De importwaarde groeit met 19% en bedroeg vorig jaar 510 miljoen euro.




Uitvoer
De uitvoer van agrarische producten steeg met ruim 3,6 miljard euro (+ 4,4 procent) naar 85 miljard euro; de grootste toename sinds 2011. De export betreft voornamelijk voedsel, zoals groente, fruit, zuivel, vlees en bewerkte producten, en daarnaast ook hoogwaardige sierteelt.

Export tomaten neemt af
In 2016 zal naar verwachting de exportwaarde, inclusief wederuitvoer, van tomaten vanuit Nederland met ongeveer 6% afnemen. De import van tomaten naar Nederland zal ten opzichte van vorige jaar ook iets afnemen namelijk 2%. Hierdoor neemt de handelsbalans met 7% af maar blijft deze positief met € 1,3 mld. De belangrijkst e afnemer van de door Nederland geëxporteerde tomaten is Duitsland. Ten opzichte van vorig jaar nam het exportaandeel zelfs 2 procentpunten toe tot 50% in totaal. Nederland is op de Duitse markt de belangrijkste leverancier. Voor meer informatie klik hier



Kennis en techniek
Opvallend is dus de toenemende vraag naar Nederlandse landbouwmaterialen, -innovaties en hoogwaardige technologie. Hiervan is voor bijna 9 miljard euro geëxporteerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om energiezuinige kassen, systemen voor precisielandbouw (via GPS en drones) en nieuwe vindingen, waardoor gewassen beter bestand zijn tegen gevolgen van klimaatverandering en ziektes. De import van agrarische producten steeg in 2016 met 1,6 procent naar 57,1 miljard euro.

Made in Holland staat voor kassen
Staatssecretaris Van Dam: "We slagen er goed in onze koppositie in Europa en in de wereld te versterken. De export van agri en food is opnieuw flink gegroeid. 'Made in Holland' staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas. We worden wereldwijd ook steeds groter in agro-kennis en -technologie. In de toekomst willen we blijven bijdragen aan een goede, gezonde en duurzame wereldvoedselvoorziening. En dat kan ook, dankzij onze slimme, innovatieve producten en technologieën."

VS op kop
Met een export van agri & food ter waarde van 85 miljard euro aan land- en tuinbouwproducten is Nederland koploper in Europa. Mondiaal wordt de lijst aangevoerd door de Verenigde Staten. Nederland staat op de tweede plek en de top-5 bestaat verder uit Duitsland, Brazilië en China. Van de totale export van 85 miljard euro is 24 miljard wederuitvoer; producten die Nederland importeert, bewerkt en vervolgens exporteert. Duitsland geldt als belangrijkste handelspartner van Nederland; een kwart van de agrarische export gaat naar onze oosterburen. Van de totale agrarische export blijft ruim driekwart (77 procent) binnen Europa. Het gaat dan vooral om tomaten, paprika's, komkommers, vlees en zuivelproducten. Van buiten Europa is er vooral vraag naar Nederlandse bloemen en planten, gevolgd door vlees en zuivel.

Bloemen
Nederland is niet alleen een belangrijke producent en wereldwijde leverancier van bloemen, groenten, vlees en zuivel, maar ook steeds meer van hoogwaardige agrarische producten, kennis en technologie. In 2016 bedroeg de uitvoer van onder andere landbouwmachines, meststoffen, speciale klimaatsystemen en toepassingen voor de voedingsmiddelenindustrie bijna 9 miljard euro (+2,2 procent ten opzichte van 2015), bovenop de 85 miljard euro aan traditionele landbouwgoederen. De export van kasmaterialen nam het sterkst toe (+370 miljoen euro).

Deze ontwikkeling sluit naadloos aan bij de exportvisie van staatssecretaris Van Dam. Die is erop gericht om de internationale koppositie van Nederland in agri & food te versterken door naast de traditionele landbouwproducten ook kennis en innovaties te exporteren en zo te helpen bij het verduurzamen van de wereldvoedselproductie. Dit is ook van belang voor het uitbannen van honger en ondervoeding in ontwikkelingslanden. Deze inzet staat hoog op de agenda bij handelsmissies en ook het Nederlandse 'groen onderwijs' – wereldwijd toonaangevend – speelt hierin een belangrijke rol. Onlangs concludeerde ook het Hague Centre of Strategic Studies dat de export van Nederlandse kennis naast het versterken van de economische positie van de Nederlandse agrarische sector kan bijdragen aan het oplossen van mondiale problemen, zoals klimaatverandering en de invloed daarvan op het wereldwijde voedselsysteem.

Publicatiedatum: