Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-sector van dichtbij beleven

Op 20 januari 2017 gaat in Berlijn de 82e editie van de Internationale Grüne Woche van start. Ook de bio-sector is hier vertegenwoordigd, meldt de Duitse website biooekonomie.de. Op de beurs zullen dit jaar exposanten uit 65 landen aanwezig zijn die meer dan 100.000 voedings- en genotsmiddelen zullen presenteren. Er worden circa 400.000 bezoekers verwacht.

Maar 's werelds grootste expositie voor voeding, landbouw en tuinbouw is al lang niet meer enkel een eldorado aan culinair genot. Naast nieuwe technologieën voor akkerbouw en dierhouding bepalen onderwerpen zoals duurzame grondstoffen, biologische levensmiddelen, tuinbouw, het landbouwgebied in de toekomst en trends op het gebied van plantenteelt en dierfokkerij in toenemende mate het beursprogramma.

Volle kracht voor bio-sector
Zo is nature.tec in hal 4.2 al een gevestigde vertegenwoordiger van de bio-economie op de beurs. Dit jaar heeft hun beursoptreden het motto 'Volle Kraft für Bioökonomie' (Volle kracht voor bio-sector). Hier kunnen bezoekers weer van dichtbij beleven wat de biogebaseerde economie tegenwoordig al presteert en welke toekomsttrends de wereld van morgen bepalen. Bedrijven, verenigingen en onderzoeksinstellingen laten zien hoe duurzame economie functioneert, maar ook wat de bio-economie als concept voor een duurzaam economisch systeem in de toekomst kan bieden en welke alledaagse producten reeds nu al in het dagelijks leven te vinden zijn. Tevens van de partij zijn de reizende tentoonstelling BAUnatour over het bouwen met bijgroeiende grondstoffen en het agentschap voor hernieuwbare grondstoffen (FNR).

Leefwereld bio-sector
De Duitse bio-economieraad, een onafhankelijke adviescommissie van de Duitse Bondsregering, is eveneens met een nieuwe expositie in hal 4.2 vertegenwoordigd. Dit keer staat bij hen het onderwerp 'Lebenswelt Bioökonomie' (Leefwereld bio-sector) in de focus. Een begaanbare, kleine stadswoning zet daarbij vier biogebaseerde grondstoffen in het middelpunt – als een aanschouwelijk voorbeeld dat laat zien hoe verschillend nieuwe technologieën bij kunnen dragen aan het leveren van innovatieve, duurzame producten voor het dagelijks leven. Van een algenvoorgevel die als basis voor levensmiddelen of hernieuwbare energie dient tot aan het koffiedik waaruit textiel of biogebaseerde materialen voor servies kunnen ontstaan. "De bio-sector ziet de natuur met haar fascinerende kringlopen als voorbeeld voor een duurzame economie. Hiervoor maakt zij gebruik van milieuvriendelijke biologische procedures, brengt zij biogebaseerde materialen in de kringloop en gebruikt zij na groeiende grondstoffen", staat er in het voorwoord van de begeleidende nieuwe brochure van de bio-economieraad die ter plekke gepresenteerd zal worden.

Bezoekers kunnen ook door middel van workshops 'bio-geïnspireerd' worden. Want of het nou gaat om een klittenbandsluiting, energiebesparende vliegtuigvleugels of vuilwerende muurverf – voor veel succesvolle uitvindingen heeft de natuur model gestaan. Maar hoe komt men op zulke ideeën? Aan de hand van voorbeelden en kleine experimenten maken Arndt Pechstein en Fabian Feutlinske van Biomimicry Duitsland de bezoekers vertrouwd met het onderwerp.

BMEL en BMZ
Bij de speciale expositie van het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) in hal 23a staat dit jaar de duurzame en verantwoordelijke omgang met natuurlijke bronnen in de focus: in de landbouw, bosbouw, tuinbouw en op het gebied van voeding. Er worden initiatieven, onderzoeksprojecten en visies over het onderwerp 'Landbouw midden in de maatschappij' gepresenteerd. De expositie van het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ) in hal 5.2 vertegenwoordigt wederom het motto 'Eerlijk leven, eerlijk inkopen, eerlijk produceren' en verduidelijkt aan de hand van voorbeelden dat door middel van eerlijk inkopen doen en innovaties een wereld zonder honger mogelijk is.

Inmiddels is de Grüne Woche echter ook een bijeenkomst waarbij onderzoeksinstellingen zichzelf presenteren. De 'Fraunhofer-Gesellschaft' geeft met vier instituten bijvoorbeeld inzicht in hoe uit biomassa nieuwe kunststoffen en energiedragers geproduceerd kunnen worden. Daarnaast toont de vereniging ter bevordering van plantinnovatie (GFPi) welke planten door middel van teelt veranderd worden, terwijl het brancheplatform biologische brandstoffen in de landbouw en bosbouw het potentieel van biologische brandstoffen uit inheemse planten presenteert.


Publicatiedatum: