Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op dak Israël's oudste winkelcentrum worden verse groenten geteeld

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zal in 2050 66 procent van de wereldbevolking in steden leven. De stedelijke bewoners van verse en lokale groenten te voorzien is daarbij over het algemeen helemaal niet zo gemakkelijk. Want in grote steden is het niet mogelijk om een akker aan te leggen en verse groenten te telen. Een oplossing voor deze problematiek is het zogenaamde 'urban gardening'. Daarbij worden vrij oppervlaktes gebruikt om met behulp van speciale teeltmethodes een zo duurzaam en efficiënt mogelijke vorm van groenteteelt uit te oefenen. Zo wordt nu in het Israëlische Tel Aviv het dak van een winkelcentrum voor de teelt van lokale voedingsmiddelen gebruikt, meldt website trendsderzukunft.de.



De oogst is dubbel zo groot als bij conventionele teelt
Het project werd ontwikkeld en gerealiseerd door het bedrijf LivinGreen in samenwerking met winkelcentrum Dizengoff. De planten worden daarbij niet in de grond geplant, maar groeien als zogenaamde hydroculturen - de wortelen zwemmen in een voedingsstoffenoplossing en nemen zo de benodigde stoffen op. Op deze wijze wordt niet alleen het gewicht van de dakboerderij beperkt, maar wordt er ook minder water verbruikt. Tegelijkertijd verdubbelt de oogst zich zo bijna vergeleken bij conventionele teeltmethodes. In het geval van de Israëlische dakboerderij betekent dit: op 750 vierkante meter kunnen iedere maand circa 10.000 planten geoogst worden, en dat het hele jaar door.

De uitlevering van de producten verloopt klimaatneutraal
De lokaal geteelde groenten worden aansluitend deels direct in het beneden gelegen winkelcentrum verkocht. Winkels en restaurants kunnen echter ook verse groenten bestellen en krijgen deze dan per fietskoerier geleverd. Op deze wijze ontstaat er ook bij de uitlevering van de producten geen onnodige klimaatuitstoot. Daarnaast vinden er op de dakboerderij ook steeds weer openbare bijeenkomsten plaats waarin het concept urban gardening bekend moet worden gemaakt. Wie dan zelf een keer urban gardener wil worden kan dit probleemloos doen. LivinGreenheeft namelijk een systeem ontwikkeld waarmee iedereen thuis zelf door middel van hydroculturen kan telen.

Publicatiedatum: