Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robbie Bloemendaal, Total Fresh:

"We liften mee op groei Roemeense retail"

Tholen - In 2014 nam Robbie Bloemendaal de activiteiten van zijn werkgever The Greenery Central Europe over en startte hij met zijn bedrijf Total Fresh om de lokale Roemeense retail te beleveren. Daarmee sprong hij in een groeiende markt. "Voordat Roemenië in 2007 toetrad tot de EU vond een groot deel van de AGF-verkoop nog via groentenwinkels plaats. Dat hebben de retailers grotendeels overgenomen. Alle supermarktketens breiden hier uit. Vroeger kwamen handelaren uit het hele land inkopen doen op de groothandelsmarkt in Boekarest. Dat wordt steeds minder. Onze omzet is afgelopen jaar bijna verdubbeld."



"We proberen een totaalpakket te leveren. Momenteel zitten we volop in de exoten als ananas, avocado's en mango's. De AGF-consumptie ligt in Roemenië op een hoog niveau. Zo'n 60% van de inkomsten in Roemenië gaan uit naar voeding en daarbij nemen de luxere producten een steeds grotere plaats in", vertelt Robbie. "Momenteel zitten we volop in de Poolse appels. Maar we leveren ook veel peen, knolselderij en uien. De consumptie van de grove groenten ligt in Roemenië op een hoog niveau en deze worden veelal rauw gegeten. Normaliter verkopen we ook veel tomaten tomaten, maar we houden ons momenteel rustig met Spaanse groenten. Op dit moment vragen ze in de winkels 1,59 per kg voor tomaten uit Turkije en Azerbeidzjan. Dan moeten wij niet met tomaten van 12 euro aankomen."



"In feite importeren we tussen september en juli het hele AGF-assortiment uit Nederland, Spanje en Polen. Vanaf mei komt er lokaal product op de markt. Voor ons ligt er nog een uitdaging om een grotere rol te spelen in de verkoop van de lokale groenten op zowel de lokale Roemeense markt als de exportmarkten. We proberen ook van overzee wat meer rechtstreekse lijnen op te zetten. Gelukkig doet men er momenteel veel aan om ook de haven een impuls te geven", vertelt Robbie. Van zijn verhuizing naar Roemenië heeft hij nog geen moment spijt gehad: "Het is hier nu even koud, maar dat geldt nu overal in Europa. De cultuur hier bevalt me wel. Het is niet zo gecontroleerd. Bij ons komen de mensen gezellig om half 6 's middags op visite."



Robbie is op 9 en 10 februari op de Fruit Logistica in Berlijn. Bedrijven die interesse hebben in de export naar Roemenië, kunnen altijd contact met hem opnemen.



Voor meer informatie:
Robbie Bloemendaal
Total Fresh SRL
Tel. 0040747195800
R.bloemendaal@total-fresh.com