Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit langer houdbaar door nanotechnologie

Uitval van verse groenten en fruit kan oplopen tot wel 40% of 50%. Het gebruik van plastic kratten en beschermend materiaal om groenten en fruit tijdens het transport te verpakken kan helpen om deze uitval te verminderen, zegt Shanthi Wilson van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van het Industrial Technology Institute (ITI).

Dr. Wilson is een specialist op het gebied van verpakking. Met haar team wordt er op het ITI gewerkt een biologisch afbreekbaar beschermingsmateriaal. Dit materiaal wordt vervaardigd uit landbouwafval van bananenplantages. Dit project is onderdeel van een groter initiatief om met behulp van nanotechnologie de houdbaarheid van fruit te verbeteren.

Het project van ITI werkt met mango's, papaya's en bananen. Voor deze fruitsoorten wordt gewerkt aan de commerciële toepassing van een eetbare biologische was, dat de houdbaarheid ervan moet verbeteren.

"Er zijn ook methodes beschikbaar om een uniforme bloei te verkrijgen bij het telen van ananas en mango's. Ook hebben we systemen voor het management van het toepassen van meststoffen en snoeiwerk om zo de opbrengst te verbeteren. Dit zorgt voor een uniforme ontwikkeling van de oogst, wat de rijping vertraagt en daarmee uiteindelijk het seizoen voor de fruitsoort verlengt," aldus Shanthi Wilson.

"Een rijpings-index geeft aan in wat voor stadium de groenten of het fruit zich bevindt. Hierdoor kan de teler op het best denkbare moment het fruit oogsten en daarmee zijn opbrengst voor de beste prijs op de markt zetten. Dit systeem maakt ook transport mogelijk naar afgelegen markten, zonder dat het product overrijp wordt of beschadigd raakt," zegt Wilson. 

Andere verpakkingstechnologieën die volgens haar gebruikt moeten worden, zijn het labelen van het fruit tijdens de bloeiperiode om de leeftijd van het fruit te kunnen bepalen, veilige methodes voor gewasbescherming en het gebruik van de nieuwe eetbare was om de kwaliteit en versheid van het product te waarborgen.

Wilson zegt dat de maatregelen tegen uitval tijdens de verpakking een significante bijdrage zullen leveren voor voedselveiligheid, waardoor meer groenten en fruit zijn weg naar de consument vindt.
Publicatiedatum: