Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
lege schappen, hoge prijzen

Spaanse telers proberen groenten te redden

Tholen - Eerst regen en nu sneeuw in Spanje zorgt voor een fors tekort aan groenten. Vooral de courgette-aanvoer is zeer beperkt en in het Verenigd Koninkrijk zijn de schappen inmiddels leeg. In Nederland en België is er weinig verse spinazie en is de vraag naar sla, bloemkool en broccoli hoog.

Spanje: courgette lijdt het meest

Willem van Rooij van importeur Hispalco geeft aan dat alle Spaanse groenten lijden onder de kou en het vriesweer. "Toch lijdt de courgette het meest. Daarnaast hebben aubergines en komkommers ook een groot probleem. Veel telers moeten door de kou jonge courgette- en komkommerplanten weggooien. De planten rijpen gewoon niet door. Paprika's bijvoorbeeld kunnen de kou wat beter aan, maar veel zijn bont. Nu zijn ze maar half rood of half geel en groen. De telers verzinnen van alles om hun productie te redden. Op de foto hieronder is te zien dat een courgetteteler kranten gebruikt om de plant te beschermen tegen de dauw dat erop valt door de condensatie van het plastic." Hij geeft aan dat alle lokale telers hun groenten naar de veiling sturen. "Dan worden ze tenminste binnen 10 dagen betaald en krijgen ze een correcte markt prijs voor hun spullen. Ze nemen geen risico om om commissie te werken voor de export."


De telers verzinnen van alles om hun productie te redden.


Walter Goesten: retail reageert niet!
Walter Goesten, eigenaar van Harrie Goesten vertelt dat er al een dik pak sneeuw ligt in Murcia. In de huidige situatie is hij vooral teleurgesteld te zijn in de retail. "Er is zo weinig product in Spanje en er is heel weinig begrip van de klanten van de klanten. Mijn klanten begrijpen het wel, maar de supermarkten schijnen het niet te beseffen. Ze reageren niet op de marktsituatie, op de vraag en het aanbod van het product. In bepaalde supermarkten gaan de prijzen niet omhoog, maar houden ze de lage prijzen aan. Courgettes in de Spaanse veiling gaan rond de 20 euro voor 14 stuks en bij Albert Heijn staat dan 1,19 in de winkel. Jumbo verkoopt ze voor 1,09 en Aldi ook voor 1,19. Dat kan gewoon niet!" In ijsbergsla is hetzelfde aan de hand. "Momenteel zijn de marktprijzen voor ijsbergsla tussen de 17,5 en 20 euro voor tien stuks. We worden zelf gebeld door Canada bijvoorbeeld. Ze boden mij ijsbergsla voor 48 euro een doos met 18 stuks. In de winkel liggen ze voor 99 cent."

De situatie in Spanje duurt zeker nog een paar weken. "Er zijn echt amper groenten. We weten niet waar we ze vandaan moeten halen."


Pakstation Teresa Hermanos. Foto: Goesten


Bizar: binnen enkele uren een dik pak sneeuw in Spanje. Foto: Goesten



Spaanse groenten - courgettes 24 euro
Een Belgische importeur van Spaanse groenten: "De volumes van courgettes zijn zeer beperkt en dat heeft niet alleen te maken met de kou, maar ook met het New Delhi virus. Er kwam namelijk al weinig en nu nog minder. Maandag bereikte deze een topprijs van 24 euro per kist en dat is nog steeds het geval. Per kilo is dat bijna vijf euro. Aubergines liggen tussen de 22 en 24 euro per kist. Voor komkommers wordt 8 tot 9 euro betaald en ook paprikaprijzen rijzen de pan uit. "Rood ligt op 14, groen op 9,50 en geel 16 euro." De importeur verwacht niet dat de prijzen veel verder zullen stijgen. "Ik denk het niet, de verkoop is namelijk al sterk verminderd', geeft hij aan. "Op den duur haken consumenten af."

België - veldsla 18 euro
Volgens een Belgische handelaar zijn de meeste groenten nog steeds duur. "Veldsla is van 20 naar 18 euro gegaan, maar dat is nog steeds een hele hoge prijs. Spinazie is ook verder gestegen en ligt momenteel op 5,80 per kilo. Voor tomaten en trostomaten wordt 2,40 per kilo gegeven en kropsla ligt rond de 70 cent per stuk. Lollo Bionda is 1,50 en Lollo Rossa 1,35 per stuk. Komkommers zijn in kleine volumes, met name in de REO Veiling verkrijgbaar. De prijs van de 350 gram komkommers zijn 66 cent en 300 gram is 48 cent.

Nederland - paniek in de markt
Bij ZON fruit & vegetables zien ze de prijzen op de klok oplopen en dat er meer dan gemiddelde aandacht is voor de producten op de klok. "We hebben geen eigen telers in Spanje en veilen kleine aantallen hier omdat de lokale groothandelsmarkten ook in de winter graag product willen kopen. We veilen wel wat Spaans product en we zien forse prijzen hier aan de veiling. De aanvoer uit Spanje en Marokko valt tegen omdat het in de productiegebieden slecht is geweest. De courgettes, maar ook andere kasgroenten zijn duur. Paprika's gaan voor 2 tot 3 euro en voor komkommers wordt goed betaald. Je merkt dat er wat paniek is in de markt."


In Murcia sneeuwt het al. Telers halen nog snel hun broccoli-oogst binnen. Foto: twitter.

Vandaag weer sneeuw in Spanje
In Spanje blijft het tekort ondertussen groeien, in tegenstelling tot de groente. "We hebben inderdaad heel weinig sla op het moment dus we doen enorm ons best om alles in te vullen", vertelt een manager van een teeltbedrijf uit Murcia. "Met de regen die er geweest is, is er weinig beschikbaar. Vandaag verwachten ze bovendien zelfs sneeuw: dat is heel extreem."

VK: Import van sla uit de VS
Nu Spanje en Italië weinig kunnen leveren wordt er ook naar Marokko gekeken, maar ook die landen hebben niet voldoende aanbod om aan de vraag te voldoen. In Engeland wordt zelfs sla uit de VS geïmporteerd. Philippe Binard van Freshfel zegt tegen de BBC dat de groentesector momenteel met ongekende problemen werd geteisterd. "De opbrengsten van courgettes, aubergines, tomaten, broccoli en paprika's zijn gedaald met ongeveer een kwart, terwijl de prijsstijgingen variëren tussen de 25 en 40%."

De directeur van Nationwide Produce, Tim O'Malley, vertelde tegen de BBC dat de situatie zo slecht is dat er zelfs sla uit de VS wordt geïmporteerd. Dat komt bijna nooit voor. Ook Italië, die normaal gezien zelfvoorzienend is op dit moment en zelfs exporteert, moet nu haar groenten importeren. Ook die situatie komt bijna nooit voor. Voor het Verenigd Koninkrijk is het volgens Tim een moeizame situatie. "Wij importeren ongeveer de helft van onze groenten en 90% van ons fruit."

Colin Putt, salesmanager bij Total Produce waarschuwt dat de groentetekorten maanden kunnen duren. "Het kan een tijdje duren voordat de velden in Spanje hersteld zijn van het koude weer. Ik heb het nog nooit zo gezien, deze situatie bij meerdere groenten. Het merendeel van de Spaanse producten die we ontvangen zijn duur."





Courgette-crisis gaat viral
Jordi Vorderman, salesmanager VK van Valstar vertelde tegen The Guardian dat de courgetteprijzen sinds de zomer waren verviervoudigd. "Het belangrijkste probleem zijn de koude nachten in Spanje en Italië. Dat heeft ontzettend veel invloed op de courgetteproductie. En niet alleen de prijs van die groente ligt hoog: er wordt ook veel betaald voor paprika's, aubergines en tomaten." Het bericht is massaal gedeeld op Britse social media en daar is de courgette-crisis momenteel de nieuwste internetgrap aan het worden. Er wordt flink gespot met de paniek onder de foodies en de mensen die als goed voornemen hebben gezond te gaan eten. Courgetti (dungesneden courgette) is immers een populair, low-carb alternatief voor pasta en spinazie wordt nog steeds regelmatig in de smoothies gegooid. "Diëten verpest door groentetekort", publiceert tabloid The Mirror al. Tesco heeft gezegd inderdaad met tekorten te kampen, maar verzekert ze zo snel mogelijk op te lossen. Ook Sainsbury hoopt op twitter snel weer groene schappen te hebben.




nick matthews van @totalbristol tweet dat ze hun courgettes bewaken: I'm not saying #courgettes are in short supply but we've had to put security on ours today!! #courgettecrisis