Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense kruidenteler test meerlaagse kweekkast

Deense kruidenteler Rosborg Gartneriet heeft het potentieel van kruidenteelt onderzocht door meerdere proeven te doen met het meerlaagse teeltsysteem van Viemose-Driboga. In de afgelopen zes maanden heeft Rosborg de Multi Green Grow kweekkast van Viemose gebruikt om basilicum, bieslook en peterselie te telen in een geautomatiseerde, meerlaagse opzet met een volledige sturing van licht, klimaat en irrigatie.



De proeven werden uitgevoerd om plant-, productie- en snoeischema's te optimaliseren en om met het meerlaagse teeltsysteem een optimaal rendement te genereren. De teler beoordeelde de effectiviteit en commerciƫle levensvatbaarheid van het geautomatiseerde productiesysteem en gaf aan dat de proeven goed inzicht gaven. "Peterselie bleek in het systeem een kortere productietijd te hebben. We ontdekten ook dat er voor bieslook minder zaad nodig was wanneer er onder LED wordt geproduceerd. Verder zagen we geen dode bladeren op het moment dat de planten klaar waren voor de markt."

De teler bevestigde dat de kruiden de juiste kleur en smaak behaalden. "Met basilicum waren er wat kleine problemen onder de lichtomstandigheden, maar we zijn er toch van overtuigd dat we dit met wat aanpassingen kunnen optimaliseren."

De teler gebruikte al standaard enkellaagse gootsystemen in zijn kas om kruiden te telen. "De proeven hebben aangetoond dat kruiden in het meerlaagse systeem verschillende lichtspectra en -intensiteiten nodig hebben dan de kruiden die met zonlicht en SON-T lampen in de kas worden geteeld. Er zijn geen twee verschillende producten die onder dezelfde licht- en irrigatieomstandigheden zouden moeten worden geteeld en daarom zou elk kruid op maat gemaakte zorg moeten krijgen. Maar we zijn zeer tevreden met de proefresultaten, die aantonen dat meerlagenteelt gunstig is."

Voor meer informatie:

Viemose-Driboga
info@viemose-driboga.dk
www.viemose-driboga.dk




Danish Greenhouse Supply
dgs@dgssupply.dk
www.dgssupply.dk
Publicatiedatum: