Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vrins, Bilancia

"Kennis is duur, maar domheid kost nog meer"

Tholen - "Aan consultants in de glastuinbouw is momenteel niet echt een groot gebrek, maar aan telers die een project willen adopteren, ter plekke begeleiden en verantwoordelijkheid over het project willen nemen is een groot tekort." Dat ziet Jan Vrins van Bilancia. Het is een gevaarlijke ontwikkeling, vindt hij. "Als grote buitenlandse projecten stilvallen en niets opleveren, is het ook snel afgelopen met de investeringen. Het schaadt de hele BV Nederland."

Jan Vrins ziet dat er internationaal nog steeds te weinig aandacht is voor kennis en training. Zelf werkt hij bij Bilancia, teeltbegeleiding faciliteert op turnkey tuinbouwprojecten en lokale medewerkers opleidt tot volwaardige telers. "Er worden er grote oppervlakten kassen gebouwd omdat investeerders gouden bergen voor zich zien, maar als er in de kas geteeld moet worden, staat men opeens met de handen in het haar. Voor training en begeleiding is geen geld gereserveerd." Dat vindt men vaak niet nodig. "De gedachte is dat er gewoon een teler ingehuurd wordt, die het op mag lossen. Eentje die niet te duur is en niet te vaak afwezig mag zijn, want niemand anders kan de zaak runnen." Hij vergelijkt het met het kopen van een race-auto, maar het niet investeren in een coureur. "We hebben veel projecten gezien waar de investeerder weigerde om in kennis te investeren. De gemaakte fouten waren uiteindelijk zeker tien keer zo duur als de kennis-investering. Jammer en beslist niet nodig."



Van teler naar consultancy
Volgens Jan wordt op de meest succesvolle projecten niet alleen een teler ingehuurd, maar worden ook trainingen ingekocht. "Zodat het toekomstige middenmanagement getraind wordt en de juiste kennis en vaardigheden aangeleerd krijgt. Vanuit een goede basiskennis kan men stapje voor stapje overgaan tot het loslaten van het project. Na twee of drie jaar kan er dan overgestapt worden naar consultancy, waarbij een project op afspraak wordt bezocht."

BV Nederland
Dat deze volgorde niet altijd aangehouden wordt, ligt echter ook bij de beschikbaarheid van telers die op langere tijd op locatie aan de slag willen gaan. "Aan consultants in de glastuinbouw is momenteel niet echt een groot gebrek. Maar aan telers die een project willen adopteren, ter plekke begeleiden en die de verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen, is er nu al een groot tekort."Een tekort dat bovendien flink dreigt op te lopen. "Als je kijkt naar de ontwikkelingen in Rusland en China bijvoorbeeld, of Kazachstan... daar worden projecten van 10 tot 200 hectare gebouwd. We moeten nu al bekijken hoe we de overdracht van kennis kunnen begeleiden." En daarbij draait het volgens Jan zeker niet alleen om de eigen activiteiten van Bilancia. "Als we hier niet aan voldoen, of het niet serieus nemen, dan zal het de BV Nederland schaden. Nu wordt er nog flink verkocht, maar als de verkochten projecten stilvallen en niets opleveren, dan is het snel afgelopen. Dat zou jammer zijn - voor de Nederlandse kassenbouw en de toelevering."

Nederlanders naar het buitenland
Bij Bilancia begeleiden ze ervaren Nederlandse telers bij hun buitenlandse avonturen. En dat kan niet iedereen. "Je moet goed kunnen luisteren, veel geduld hebben en flexibel zijn. Als je geen begrip hebt voor andersdenkenden kun je beter niet kunnen beginnen aan een avontuur in het buitenland. Het is nu eenmaal een feit dat mensen in een andere cultuur heel anders omgaan met elkaar, met tijd, met problemen enzovoort, dan wij Nederlanders."

Als die match is gevonden, gaan de telers voor langere tijd aan de slag bij een bedrijf. "Minimaal 5 tot 6 weken achter elkaar, zodat ze goed uitleg kunnen geven over waarom bepaalde beslissingen genomen moeten worden." De begeleider staat daarbij regelmatig in contact met andere telers en met Nederlandse specialisten. Het management van Bilancia komt bovendien minimaal twee keer per jaar langs ter ondersteuning. En dat is noodzakelijk, vindt Jan. "Een begeleidende teler wilde waterstofperoxide en azijnzuur mixen om de kas te ontsmetten. Die methodiek heeft in Nederland veel succes heeft, maar door deze vraag ook met de mensen in Nederland te bespreken, kwamen we erachter dat de oplossingspercentages van de stoffen in dat betreffende land heel anders lagen dan die in Nederland. Dat moet je op tijd ontdekken."

Grote vraag
Ook dit jaar verwacht Jan een grote vraag naar projectleiders, naar mensen die hun kennis en vaardigheden met het telen ter plaatse willen delen. Bij Bilancia liggen momenteel aanvragen voor experts in de teelt van babypeen, in de teelt van blauwe bessen en in de teelt van aardbeien, zowel in de kas als erbuiten. Ook liggen er momenteel drie aanvragen voor het opzetten van een trainingscentrum tuinbouw. "Men begint dus, zeker in die gebieden waar al meerdere projecten zijn gebouwd, door te krijgen dat kennis in huis moet komen en dat is al een heel flinke stap voorwaarts. In samenspraak met toeleveranciers en kenniscentra ligt hier een leuke uitdaging."


Voor meer informatie over Bilancia:
Bilancia
Van Speykstraat 2
2628 RG DELFT
NEDERLAND
info@bilancia.nl
www.bilancia.nl
+31 (0)6 55 72 50 75