Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De informatiesnelweg voor paddenstoelen bestaat uit schimmels

Onder de grond is een informatiesnelweg verborgen waarmee gewassen met elkaar communiceren en elkaar helpen. Het bestaat uit schimmels.

Het is een informatiesnelweg die de interactie van een grote, diverse populatie van individuen versnelt. Het stelt deze individuen, die mogelijk ver van elkaar af liggen, in staat om te communiceren en elkaar te helpen. Maar het maakt ook nieuwe misdaadvormen mogelijk. Nee, we hebben het niet over het internet, maar over schimmels. Paddenstoelen zijn de meest bekende schimmeldelen. Maar het grootste deel van het schimmellichaam bestaat uit een massa dunne draden, die als mycelium bekend staan. Tegenwoordig weten we dat deze draden als een soort ondergronds internet fungeren die de wortels van verschillende gewassen met elkaar verbinden. Die boom in uw tuin is waarschijnlijk verbonden met een struik op enkele meters afstand dankzij mycelia.

Hoe meer we over deze ondergrondse netwerken te weten komen, hoe meer we onze ideeën bij zullen moeten stellen. De producten doen meer dan groeien. Door zich bij het schimmelnetwerk aan te sluiten, kunnen ze hun buren helpen door voedingsstoffen en informatie te delen - of ongewenste indringers saboteren door via het netwerk giftige chemische stoffen te verspreiden. Dit netwerk, zo blijkt, heeft zelfs een eigen versie van cybercriminaliteit.

Klik hier voor meer informatie over het schimmelnetwerk op BBC Earth
Publicatiedatum: