Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geert van Adrichem:

"Businessplan voor collectief van tien bedrijven ingediend"

Van Adrichem Kwekerijen teelt op drie locaties tomaten, die allen meedoen in een collectief voor waterzuivering. In De Lier staat 5 ha grove trostomaat Merlice, in Steenbergen 9 ha Merlice en 6 ha snoeptomaat Sweetelle en in Westdorpe 9 ha Merlice en 10 ha Sweetelle. De trostomaten worden onbelicht op steenwol geteeld en de snoeptomaten op kokos met belichting. De teelten in hangende goten zijn volledig gesloten.

Bronwater bijmengen
In Steenbergen wordt regenwater in een bassin van 60.000 m3 opgevangen. "Het hele jaar door mengen we 5 tot 10 procent ontijzerd bronwater bij het voedingswater om een stabiele pH te hebben. Dit, omdat de pH van het regenwater tussen hoog en laag fluctueert", zegt Geert van Adrichem, die lid is van de Ondernemersgroep Water van LTO Glaskracht Nederland. Het opgevangen drainwater wordt met een verhitter ontsmet, die op de warmte van drie WKK-intallaties (7,8 MWe) draait.

Teelt- en filterspoelwater
De tomatenteler: "Het teeltwater, dat we aan het einde van de teelt over hebben, het water van de teeltwisseling met eventueel restanten chloor en formaline uit de teeltgoot en het filterspoelwater zijn straks een probleem. Dit water is met een verhitter niet te zuiveren van restanten gewasbeschermingsmiddelen, als we het op het riool willen lozen. Bij elkaar moeten we dan jaarlijks 2.400 m3 water zuiveren."

Waterstromen geïnventariseerd
De onderneming doet op de drie locaties mee in een collectief voor waterzuivering, waarvoor in december businessplannen bij het bevoegd gezag zijn ingediend. In Steenbergen zijn van een tiental bedrijven (snijorchidee, aardbei, tomaten, paprika's en aubergines) de waterstromen geïnventariseerd. In dit collectief gaat het totaal om 10.000 m3 water om te zuiveren. In het plan is voor de aanleg van een leidingenstelsel, buffers en goedgekeurde zuiveringsinstallatie een investeringsbedrag van ongeveer 800.000 euro begroot.

Beoordeling businessplan
"We zitten nu in de fase van beoordeling door het bevoegd gezag van het ingediende businessplan. Als ons plan, na wel of geen aanpassingen, wordt goedgekeurd, hebben tot maximaal 2021 de tijd om het te realiseren. We zullen daar een vennootschap of coöperatie voor oprichten, waar de bedrijven zich aan committeren." Het collectief overlegt met het waterschap Brabantse Delta en de gemeente Steenbergen. Voor de aanleg van het leidingennetwerk zullen ze een vergunning moeten aanvragen.

Kostenverdeling
"Hopelijk zijn er in de loop van het jaar meer zuiveringsinstallatie goedgekeurd dan de vier van nu. Dan valt er meer te kiezen en zijn de aanschafprijzen van de apparatuur mogelijk lager. Over de kostenverdeling van de investering en exploitatie moeten we nog en ei leggen", besluit de ondernemer.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: