Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse bureau voor voedselveiligheid BVL bestaat 15 jaar

Het Duitse Federale Bureau voor consumentenbescherming en voedselveiligheid (BVL) vierde op 12 januari in Braunschweig haar 15-jarig bestaan met een colloquium. Voorzitter dr. Helmut Tschiersky maakte in zijn toespraak voor zo'n honderd genodigde gasten duidelijk dat levensmiddelveiligheid al lang geen lokaal of nationaal onderwerp meer is. Mondiale goederenstromen brengen ook risico's van buitenlandse regio's met zich mee, waar de verantwoordelijke instanties adequate antwoorden op zouden moeten vinden. "Wij van het BVL zijn de uitdaging aangegaan en werken mee aan de ontwikkeling van geschikte instrumenten", verklaarde dr. Helmut Tschiersky.


Dr. Helmut Tschiersky. Foto: BVL

Het BVL werd in 2002 opgericht als gevolg van de BSE-crisis en de daarmee verbonden reorganisatie van de consumentenbescherming op het gebied van gezondheid. Voor het eerst was er een federaal bureau dat zich bezighield met risicomanagementtaken binnen de levensmiddelketen. Het crisismanagement is sindsdien een kerntaak van het BVL. Bij de EHEC-crisis in 2011 bewees een taskforce binnen het BVL, bestaande uit specialisten van verschillende instanties en instellingen, zich als een effectief instrument met diens hulp tevens de uitbraak van het norovirus in de herfst van 2012 snel opgehelderd kon worden.

Voor Helmut zijn zulke netwerken van vakkennis, zoals ze ook na het paardenvleesschandaal van 2013 in de hele EU in het leven waren geroepen ter bestrijding van levensmiddelbedrog, noodzakelijk voor de toekomst: "Het opbouwen van netwerken is naar mijn idee de sleutel tot succes als het gaat om consumentenbescherming op het gebied van gezondheid."

Christian Schmidt, de Duitse minister van Voeding en Landbouw, feliciteerde het BVL in een officiƫle groet met haar 15-jarig bestaan: "Ik bedank me voor het tegenwoordig onmisbare werk dat de medewerkers van het BVL leveren. Het BVL telt tot de dragende zuilen binnen de levensmiddelveiligheid en de consumentenbescherming in Duitsland en levert voortreffelijk werk bij het management van risico's, voordat hieruit crisissen ontstaan."


De burgemeester van Braunschweig Annegret Ihbe feliciteerde dr. Helmut Tschiersky en het BVL met het 15-jarig jubileum. Foto: BVL

De toelating van gewasbeschermingsmiddelen is historisch met de plaats Braunschweig verbonden. Van het vroegere 'Biologische Bundesanstalt' (BBA) ging deze taak over naar het BVL. De beslissing om het hoofdkantoor van het BVL in Braunschweig te vestigen is voor de stad van buitengewone betekenis geweest, verklaarde burgemeester Annegret Ihbe. "Het BVL was voorbestemd om nieuwe impulsen in ons onderzoekslandschap te brengen."
Publicatiedatum: