Duitse bureau voor voedselveiligheid BVL bestaat 15 jaar
Dr. Helmut Tschiersky. Foto: BVL
Het BVL werd in 2002 opgericht als gevolg van de BSE-crisis en de daarmee verbonden reorganisatie van de consumentenbescherming op het gebied van gezondheid. Voor het eerst was er een federaal bureau dat zich bezighield met risicomanagementtaken binnen de levensmiddelketen. Het crisismanagement is sindsdien een kerntaak van het BVL. Bij de EHEC-crisis in 2011 bewees een taskforce binnen het BVL, bestaande uit specialisten van verschillende instanties en instellingen, zich als een effectief instrument met diens hulp tevens de uitbraak van het norovirus in de herfst van 2012 snel opgehelderd kon worden.
Voor Helmut zijn zulke netwerken van vakkennis, zoals ze ook na het paardenvleesschandaal van 2013 in de hele EU in het leven waren geroepen ter bestrijding van levensmiddelbedrog, noodzakelijk voor de toekomst: "Het opbouwen van netwerken is naar mijn idee de sleutel tot succes als het gaat om consumentenbescherming op het gebied van gezondheid."
Christian Schmidt, de Duitse minister van Voeding en Landbouw, feliciteerde het BVL in een officiƫle groet met haar 15-jarig bestaan: "Ik bedank me voor het tegenwoordig onmisbare werk dat de medewerkers van het BVL leveren. Het BVL telt tot de dragende zuilen binnen de levensmiddelveiligheid en de consumentenbescherming in Duitsland en levert voortreffelijk werk bij het management van risico's, voordat hieruit crisissen ontstaan."
De burgemeester van Braunschweig Annegret Ihbe feliciteerde dr. Helmut Tschiersky en het BVL met het 15-jarig jubileum. Foto: BVL
De toelating van gewasbeschermingsmiddelen is historisch met de plaats Braunschweig verbonden. Van het vroegere 'Biologische Bundesanstalt' (BBA) ging deze taak over naar het BVL. De beslissing om het hoofdkantoor van het BVL in Braunschweig te vestigen is voor de stad van buitengewone betekenis geweest, verklaarde burgemeester Annegret Ihbe. "Het BVL was voorbestemd om nieuwe impulsen in ons onderzoekslandschap te brengen."