Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
topprijzen in heel Europa, veldsla in België 20 euro

Kou brengt aanvoer bladgewassen in het nauw

Tholen - Voor slasoorten en diverse andere bladgewassen worden momenteel hoge prijzen neergeteld. Kou en winters weer in de zuidelijke productielanden zoals Spanje en Italië zorgt voor een lage aanvoer en ook in België en Nederland ligt de productie niet op een hoog niveau.

20 euro voor veldsla
Bij Veiling BelOrta liggen de prijzen van verschillende slasoorten de hele week al hoog. "Vooral voor veldsla wordt veel gegeven, vandaag 20 euro per kilo. De prijzen liggen vanaf de feestdagen al tamelijk hoog: van 9 tot 12 euro. Van veldsla zijn de volumes niet klein. Vandaag werden er 4000 kisten aangevoerd. De telers zijn natuurlijk blij met deze prijzen, maar dat mag ook wel eens. Er zijn namelijk mindere tijden geweest", vertelt een handelaar. Hij vervolgt: "Ik heb wel de indruk dat de prijzen een hoogtepunt bereikt hebben. Er is momenteel van alles geen hoge beschikbaarheid en alles wat beschikbaar is, moeten ze hebben. Zowel in binnen- en buitenland ligt de vraag hoog. Zo zijn de grenzen in Zwitserland ook open voor veldsla, dus daar tonen ze veel interesse. Ook Duitsland heeft een goede vraag. Daarnaast is er nu in de zuidelijke productielanden ook weinig of geen product te krijgen. Ook een product als peterselie kostte vandaag een euro per bussel aan de klok. Prei gaat vandaag rond de 2 euro per kilo. Voor de gewone kropsla werd er begin van de week rond de 90 tot 95 cent gegeven voor de zwaardere sorteringen, maar vandaag normaliseerde de prijs weer richting de 70 cent. De prijs voor alternatieve slasoorten liggen rond de 1,25 gemiddeld."

Frits de Mooij: grote probleem komt nog
Ook Frits de Mooij van het bedrijf Vita Verde bevestigd dat de aanvoer van slasoorten heel beperkt is. "De temperatuur gaat in heel Italië tot min 7 in de nacht. Overdag liggen ze net boven 0. Hij legt uit dat het probleem is dat de sla niet wil groeien. "Of het is 's nachts al bevroren door de vorst, dus niet geschikt." Frits geeft aan dat de veldslaprijzen hoog liggen. "Dit product is haast niet te vinden en gaat voor 10 euro per kilo weg op de markt van Padova, Noord-Italië. Ook de prijzen voor babyspinazie schieten omhoog."



Drama
Volgens Frits worden de grote problemen pas vanaf volgende week verwacht. "Er komt namelijk nog meer kou en sneeuw aan dit weekend in heel Italië. Hierdoor zal er minder geteeld kunnen worden met name in het zuiden, waar ze veel vollegrondsteelt hebben. Door ijzel is er al veel verloren gegaan. Velden met venkel, bladpeterselie en dille waren van het ene op andere moment bevroren. Rettich zit vastgevroren in de grond en wilde spinazie ligt onder de sneeuw." Door de sneeuwval is ook de teelt in kassen geraakt. "Het is echt een drama. Door de zware sneeuwval zijn de plastic kassen die ze veel gebruiken, ingezakt. De vooruitzichten zijn dus voorlopig nog niet gunstig. "Ook al zou de sneeuw snel smelten, de gevolgen zullen nog lang aanhouden. Wat betreft de slasoorten duurt het dan weer zeker 20 dagen voordat er weer enig nieuw product wordt verwacht."



Importprijzen rijzen pan uit

Volgens een Belgische importeur van sla en andere bladgewassen rijzen de prijzen de pan uit. "De telefoon staat roodgloeiend hier, maar helaas kunnen we niet veel aanbieden. Je merkt dat sommige Italianen in zo'n periode heel hoge prijzen vragen. We horen van prijzen van 20 euro voor bepaalde producten, heel vér boven de normale prijzen. Daar doen we niet aan mee. Het is voor iedereen al een moeilijke periode, waarom moet hier nu extreem van geprofiteerd worden?"