Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De toekomst van automatisering in onkruidbestrijding is veelbelovend"

Telers van groenten, bloemen en kruiden hebben van oudsher beperkte mogelijkheden gehad met betrekking tot onkruidbestrijding met gewasbeschermingsmiddelen. In plaats daarvan moeten ze terugvallen op dure en tijdrovende handmatige onkruidverwijdering. Volgens experts in de meest recente editie van het blad Weed Technology komen er nu veelbelovende nieuwe systemen op de markt die meer mogelijkheden bieden.

In de VS en Europa worden momenteel geautomatiseerde onkruid verwijderende systemen ontwikkeld, die machines en intelligente besturingstechnieken combineren met precisie-sproeiers en cultivators. Deze nieuwe systemen kunnen tussen plantenrijen navigeren, 'zien' onkruid en verwijderen ze met nauwkeurig sproeien en gerobotiseerd schoffelen. Toekomstige modellen zouden geblazen zand of hitte producerende apparaten als bijkomende alternatieven kunnen bieden om onkruid te verdelgen.

Geautomatiseerde onkruid verwijderende systemen maken gebruik van grootteverschillen en gewas rij patronen om onderscheid te maken tussen de gewassen en het omliggende onkruid. Dit betekent dat ze het beste werken voordat het onkruid erg hoog en dicht is geworden. Telers zouden de gewas rij patronen en afstand ook kunnen veranderen om de onkruidverwijdering door deze systemen in twee richtingen te vergemakkelijken. De automatische onkruidverwijderingstechnologie kan ook voor andere gewassen een effectief alternatief zijn, vooral bij de biologische teelt.

Steven A. Fennimore van de Universiteit van Californië in de stad Davis: "Gezien de enorme verbeteringen die we onlangs in de robotica en onkruidbestrijding hebben waargenomen, lijkt de toekomst van de automatisering in onkruidbestrijding veelbelovend. Telers hebben nu een alternatief voor onkruidbestrijding dat hun afhankelijkheid van zowel agrarische chemicaliën en handmatige onkruidverwijdering zou kunnen verminderen."

De volledige tekst van het artikel "Technology for Automation of Weed Control in Specialty Crops," is nu beschikbaar in Weed Technology Vol. 30, 4e editie, oktober/december 2016.

Publicatiedatum: