Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hommel op Amerikaanse lijst bedreigde diersoorten

De hommel 'rusty patched bumble bee' is dinsdag aan de lijst bedreigde diersoorten toegevoegd. De gewaardeerde maar verdwijnende bestuiver die ooit in een groot deel van Noord-Amerika voorkwam, werd de eerste wilde bij in de continentale Verenigde Staten van Amerika die een dergelijke federale bescherming krijgt.

De bij wetenschappers als Bombus affinis bekend staande hommel is een van de vele rassen die sterk aan het verminderen is. Sinds de late negentiger jaren is het volgens de Amerikaanse Fish and Wildlife Service met bijna 90 procent in aantal en distributie gedaald.Het agentschap gaf het insect op nadat het had vastgesteld dat het over de hele linie met uitsterven werd bedreigd en schrijft de daling toe aan diverse factoren inclusief ziekte, gewasbeschermingsmiddelen, klimaatverandering en habitatverlies.

Vernoemd naar de opvallende roodachtige vlek op de buik, kwam de hommel ooit veelvuldig voor in 28 staten, vooral in het middenwesten en noordoosten - van South Dakota tot Connecticut - en in de Canadese provincies Ontario en Quebec.
Volgens de Fish and Wildlife Service zijn er tegenwoordig nog maar een paar kleine, verspreide hommelpopulaties in 13 staten en in Ontario. Het agentschap gaf in september zeven verschillende soorten Hylaeus bijen in Hawaï als bedreigd op. Maar de Bombus affinis is de eerste hommelsoort die deze status officieel krijgt en de eerste wilde bij van welk ras dan ook in de 48 staten, die als bedreigd wordt bestempeld.

De beslissing werd geprezen door milieuactivisten maar werd bekritiseerd door de non-profit American Farm Bureau Federation, die de rol die bijen bij gewassenbestuiving spelen erkende maar stelde dat het als bedreigd aanmerken zou kunnen leiden tot hoge kosten bij het gebruik van land en chemicaliën. "Ik denk dat het in de private sector beter kan, waar samenwerkende landeigenaren dit ras zouden kunnen beschermen zonder tussenkomst en bureaucratische rompslomp van de federale overheid," zei Ryan Yates, directeur congresbetrekkingen van de groep, tegen ABC News.
Publicatiedatum: