Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
James Meers, G's Fresh Mushrooms

Na Brexit engelse champignonmarkt niet meer zo aantrekkelijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn champignons een geliefd ingrediënt voor soepen en stoofschotels gedurende de wintermaanden. Het land importeert 75% van zijn champignons en vanwege de problemen rondom de Brexit is de markt niet meer zo aantrekkelijk als voorheen. Kunnen Britse producenten profiteren van deze situatie en hun productie uitbreiden of is het beter om af te wachten totdat de onzekerheid over de Brexit weggeëbd is?

G's Fresh Mushrooms teelt uitsluitend in het Verenigd Koninkrijk en belevert met name de binnenlandse markt. Hierdoor heeft de producent minder gevolgen ondervonden van de Brexit dan producenten uit Europa.

"De Britse markt is momenteel heel levendig en we verkeren in een goede positie. Over drie jaar kunnen de omstandigheden echter totaal anders zijn," vertelt James Meers, commercieel directeur bij G's Fresh Mushrooms.

"Vanwege de onzekerheid die de Brexit momenteel met zich meebrengt, zullen we extra voorzichtig moeten zijn. Het overgrote deel van de Britse champignons wordt in Ierland of Nederland gekweekt, wat veel vragen oproept met betrekking tot importheffingen en wisselkoersen."

Een aantal Nederlandse producenten heeft al laten weten dat de handel in champignons op de Britse markt momenteel niets oplevert en onlangs is ook een aantal Ierse producenten gestopt. Toen het pond nog 1,40 - 1,45 stond, was dit een totaal ander verhaal.

James legt uit dat er mogelijk voldoende potentieel is om de Britse champignonproductie uit te breiden aangezien drie vierde van de volumes geïmporteerd worden. Bovendien zal de buitenlandse handel in de nabije toekomst lastig blijven hoe de Brexit ook uitpakt. "Momenteel moeten we meer zien te halen uit wat we hebben. Het landbouwklimaat is hard en we zullen nog beter ons best moeten doen."




Dichte witte champignons zijn veruit het populairst in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door witte knoopchampignons. Beide soorten zijn samen goed voor 70% van het marktaandeel. "Het feit dat veel consumenten champignons beschouwen als 'vulmiddel' in plaats van op zichzelf staand ingrediënt zorgt voor de nodige uitdagingen. "Vlakke champignons zijn weer totaal anders en kunnen op een andere manier bereid worden dan knoopchampignons. Ik denk dat er nog werk te doen is om de consument te informeren over de manieren waarop de verschillende champignons toegepast kunnen worden. Het is niet zozeer een kwestie van welk ras de nieuwste trend wordt maar eerder welke soort, omdat de gemiddelde consument toch niet bekend is met de verschillende rassen. Hoewel exotische paddenstoelen aan populariteit winnen, vertegenwoordigen zij minder dan 1% van het marktaandeel."

Voor de categorie biologische champignons geldt dat deze evenals het hele biosegment gegroeid is. James vertelt dat G's de mogelijkheden onderzoekt om de productie van deze categorie uit te breiden. "De productiekosten zijn niet veel hoger dan die voor conventionele champignons zodat we de consument een bioproduct kunnen aanbieden voor een prijs die nauwelijks hoger is dan die van conventionele champignons. Voor sommige productcategorieën geldt dat de productiekosten soms wel tweemaal hoger zijn." 

G's heeft drie teeltlocaties in het Verenigd Koninkrijk, één in Zuid-Engeland, één in Cheltenham en in in Ely, waardoor het bedrijf een goede geografische spreiding heeft. Iedere locatie richt zich op een ander product. In Cheltenham worden bijvoorbeeld biologische champignons gekweekt. De drie vestigingen produceren tezamen jaarrond zo'n 250 ton champignons per week.

 

Voor meer informatie:
James Meers
G's Fresh Mushrooms
Tel: +44 1353 726873
Email: james.meers@gs-fresh.com
www.gs-fresh.com




Publicatiedatum: