Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wiel van de Bool pioniert met groenten:

"Innovaties in tuinbouw lijken in België beter van de grond te komen"

Tholen - Teler Wiel van de Bool van biologische tuinderij 'de Waog' pioniert van oudsher met primeurgroenten. Soms lukt dat, soms heb je ook (grote) pech. De lange adem is in elk geval nodig. "Butternut heeft na tientallen jaren 'pushen' een vaste plek in het schap verworven. In de VS is dat momenteel de meest verkochte groente. Wij zeggen over de primeuren wel eens: "Het begint op 'de Waog', dan gaat 't naar Amerika, en daarna komt het naar Europa….!", vertelt Wiel. "Ook met palmkool is het gelukt, tien jaar na introductie is het verkrijgbaar bij Albert Heijn."



Pionier
Bij yacon, een Andes-knol waar hij afgelopen seizoen sterk op inzette, lukt het helaas nog niet. Dat terwijl het gewas veel potentie heeft. Hij is nog altijd pionier in Nederland. Recent ontdekte hij dat in Belgisch-Limburg, twintig kilometer verderop van zijn bedrijf, het proefcentrum voor groententeelt PCG uit Kruishoutem betrokken is bij een gesubsidieerd project m.b.t. de teelt- en verwerkingsmogelijkheden van yacon. Wiel: "In België pakken ze het anders aan, ze nemen ook de verwerkende industrie mee, dat lijkt beter te gaan werken."

Meeliften

De Belgische contacten leiden tot verdere samenwerking bij een andere primeur, zoete bataat uit Noord-Europa. Wiel ontdekte in 2014 dat die andere Andes-knol ook in Nederland te telen is en schaalde de productie op. Het PCG kijkt naar de mogelijkheden om zoete bataat in België te telen. De Waog is mede-opdrachtgever voor het project. Zo kan Nederland ook meeliften op de stappen die de Belgen in innovatie van de tuinbouw zetten.

Pech
"Primeurgoed telen is niet makkelijk. Als je iets nieuws hebt moet je voorzichtig aan doen omdat je nog geen afnemers hebt maar als je succes hebt gaan er ineens heel veel telers mee aan de haal", vertelt Wiel. Dit seizoen had hij pech maar ook een 'geluk bij een ongeluk'. Vooruitlopend op een deal met restaurantketen La Place, die door het faillissement van V&D niet door ging, plantte hij een hectare yacon extra aan. Wiel: "Yacon heeft een hele hoge opbrengst dus het zou goed geweest zijn voor 100 ton. In juni is echter veel verregend waardoor ik nu niet met hele grote overschotten zit."

Teelt
Yacon heeft volgens hem veel potentie maar de markt kent het nog niet. De biologische afnemers in Nederland en België worden door hem en enkele andere telers afgedekt. Hij zou zijn broedknollen en teeltkennis wel graag delen met telers voor de reguliere markt. Yacon wordt nog slechts in zeer beperkte mate in Europa gekweekt, terwijl de plant zeer goed groeit onder Noord-Europese omstandigheden.
Yacon is zeer uniek in de plantwereld, vermeerdering gaat niet door zaden maar via de knollen. Het gewas produceert twee typen, de kleine broed- of moederknollen voor vermeerdering en de eetknollen voor consumptie. Yacon vergt nauwelijks tot geen onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en gedijt op iedere grondsoort. Nadeel is dat het handmatig moet worden geoogst. "Maar daardoor blijft het een echt tuinbouwgewas", zegt Wiel.


Verwerkte yacon in het Belgische proefproject

Markt

In Nederland is energie gestoken in de teelt van yacon en het vermarkten. In 2013 deed het toenmalige DLV in samenwerking met Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat een test met het gewas. Stichting Climaxplant en de Wetenschapswinkel van de Wageningen Universiteit hebben de mogelijkheden voor de markt onderzocht. Daar is tot op heden niet veel uitgekomen, momenteel wordt er in Nederland geen energie ingestoken. In het Belgische Kruishoutem zijn ze echter enthousiast bezig met yacon, ze doen consumenten onderzoek en kijken naar de keten. Wiel denkt dat met zo'n aanpak primeurproducten meer en sneller kans van slagen kunnen hebben.

Investeren
Wiel blijft zelf wel investeren in primeurs. Door de gunstige klimatologische ligging is het telen van primeurgroenten altijd een specialiteit van 'de Waog' geweest. Wiel: "We zijn altijd op zoek naar nieuwe gewassen die zich op de een of andere manier onderscheiden van wat er al in Noord-Europa geteeld wordt. Een voorwaarde om ze in ons assortiment op te nemen is dat ze iets moeten toevoegen. Dat kan zijn een aparte smaak, kleur, toepassingsmogelijkheden en gezondheid zijn, etc. Een groot voordeel dat wij hebben ten opzichte van veel andere (biologische) teeltbedrijven is dat we naast de productie ook een winkel uitoefenen. We luisteren goed naar de klant en komen zo vaak op ideeën om weer eens wat nieuws uit te proberen."

Voor meer informatie:
De Waog
Wiel van de Bool
Dijk 2
6086AM NEER
T: +31(0)77.462.9009
M: +31(0)6.538.14.139
info@dewaog.nl
www.dewaog.nl