Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IJspegels van hoogspanningskabel gaan dwars door kas heen

Tholen - Van ijsbergsla moet sla-teler Paul Adriaenssens niet veel weten, maar van ijspegels al helemaal niet. Afgelopen weekend werd zijn kas doorboord door ijspegels die van hoogspanningsdraden afgleden. Nu is de vraag wie er voor de schade opdraait.

"10.000 grote kroppen sla moeten van de veiling vernietigd worden. Er lag overal glas en dat risico wil je niet nemen. Daarbij zijn de ruiten dus aan gort en is er sprake van stookverlies. Bovendien moet het glas uit de jonge planten gehaald worden en zullen we een deel van de grond af moeten graven omdat het glas hier zo gesnipperd is. Een paar centimeter, schat ik. Dan moeten we de meststoffen voor wanneer we tomaten telen behandelen, want de zakken zijn doorboord, en de leidingen in de serre zijn kapot. Zoiets hebben we nooit meegemaakt." Dat vertelt Paul Adriaenssens. Hij teelt sla in het Belgische Kontich en zag zondag hoe zijn serre (5.000 m2) door ijspegels flink beschadigde.

Hoogspanningsdraden
De ijspegels komen de hoogspanningsdraden boven het bedrijf af. Ze ontstonden afgelopen zaterdag door de regen en het vriesweer en toen het zondag begon te dooien, gleden ze er gewoon af. Naast de serre van Paul zijn nog verschillende andere tuinbouwbedrijven in Kontich en het nabijgelegen Reet beschadigd.

"Levensgevaarlijk", vindt Paul, die niet thuis was toen het gebeurde. "De serre staat hier al sinds 1954. Wij hebben deze in 1977 van mijn ouders overgenomen en vernieuwd. De elektriciteitsdraden hangen er sinds 1980, denk ik", schat Paul in. "Begin jaren '80 hebben we al eens geprocedeerd vanwege het lawaai en de computerstoringen en in 1987 zijn er ook een aantal ruiten gesneuveld door de ijspegels. Maar toen ging het om 69 ruiten." Nu zijn het er flink meer. Hoeveel precies heeft hij nog niet kunnen tellen, dat is te gevaarlijk. Gelukkig heeft Hagelunie inmiddels laten weten de glasschade voor te willen schieten om deze later te verhalen op de verantwoordelijke partij.

Wie gaat er betalen?
Nu is de vraag wie er uiteindelijk voor de totale schade op zal draaien. ELIA, vindt Paul – beheerder van het Belgisch hoogspanningsnet. Maar die hebben er vooralsnog weinig oren naar. "Anderen hier in de omgeving hebben al gehoord dat ze niet op vergoeding hoeven te rekenen. Ze zeggen dat het een natuurfenomeen is." En dat is niet de eerste keer, vertelt hij. "We hebben vaker schades. Doordat ijspegels en sneeuw van de bollen vallen, maar ook door eenden en ganzen die tegen de draden aanvliegen en dan naar beneden komen. Dat is van kleinere omvang, 1 of 2 ruiten. Soms breekt de ruit niet, maar barst-ie wel. Voorheen werd alles vergoed, maar de laatste jaren is dat moeilijker. We moeten met de rechtsbijstand procederen, of krijgen gewoon geen gehoor." Dat laatste is nu in ieder geval niet aan de hand. "Er is inmiddels iemand aangesteld om de schade vast te stellen, maar of ze die ook gaan betalen weet ik niet. Dat wachten we maar af."