70% geconsumeerde calorieën afkomstig uit plantaardig voedsel
Deze gegevens zijn afgeleid van het aanbod aan beschikbaar voedsel geschikt voor consumptie en gecorrigeerd op oneetbare schillen en pitten, bederf en verspilling en andere verliezen om beter de daadwerkelijke inname te kunnen schatten. De dagelijkse calorieën per persoon gecorrigeerd op verlies daalde met 2% tussen 2000 en 2010 van 2.545 naar 2.481 calorieën. Het aandeel calorieën uit dierlijk - en plantaardig voedsel was gelijk in beide jaren respectievelijk 30 en 70 %. Beide jaren leverde graan de belangrijkste bijdrage aan de dagelijkse calorieën per hoofd. Toegevoegde plantaardige oliën en vetten - zoals salade en spijsoliën, margarine - nemen de tweede plaats in. Beschikbare calorieën per hoofd afkomstig van noten liet het grootste procentuele verschil zien en realiseerde een toename van 25% naar 72 calorieën per dag in 2010. Calorieën afkomstig uit groenten en de categorie toegevoegde suikers en zoetstoffen daalde met 11%.
Deze grafiek is afkomstig uit het artikel "A Look at Calorie Sources in the American Diet" uit het tijdschrift ERS's Amber Waves van december 2016.